current views are: 2

3 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση12:06

Σύγχυση για την «κατάρρευση» της Ακρόπολης

Aλαλούμ επικρατεί για τη… σταθερότητα της Ακρόπολης με αφορμή δημοσιεύματα περί πτώσεων βράχων και αστάθειες σε σημεία του αρχαιολογικού χώρου.

Δημοσίευση 12:06’
αρθρο-newpost

Aλαλούμ επικρατεί για τη… σταθερότητα της Ακρόπολης με αφορμή δημοσιεύματα περί πτώσεων βράχων και αστάθειες σε σημεία του αρχαιολογικού χώρου.

Aλαλούμ επικρατεί για τη… σταθερότητα της Ακρόπολης με αφορμή δημοσιεύματα περί πτώσεων βράχων και αστάθειες σε σημεία του αρχαιολογικού χώρου.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) σε δημοσίευμά του την Τετάρτη ανέφερε ότι οι πτώσεις βράχων και οι αστάθειες σε περιοχές της νότιας πλευράς της Ακρόπολης, αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης ειδικών πολιτικών μηχανικών, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να λύσουν το πρόβλημα, έπειτα από ανάθεση της Α’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Το τηλεγράφημα ανέφερε στη συνέχεια:

«Θα αναφερθώ εν συντομία σε ένα περιστατικό που έγινε στις 3 Ιανουαρίου 2014» ανέφερε χθες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, Δ. Σβολόπουλος. «Ένα τμήμα βράχου ικανών διαστάσεων έπεσε σε περιοχή που περνούσε κόσμος από τη νότια κλιτύ προς την είσοδο της Ακρόπολης, δηλαδή την κλιμακωτή δίοδο κοντά στο φυλάκιο. Αμέσως έγινε αυτοψία από τις αρμόδιες Διευθύνσεις και διαπιστώθηκε ότι όλη αυτή η περιοχή, δηλαδή το δυτικό τμήμα της νότιας κλιτύος, είχε ζητήματα ασταθειών, σε αρκετά μεγάλη έκταση και σε εξέλιξη. Έπρεπε, λοιπόν, να βρεθεί μία λύση, να αρθούν αυτές οι αστάθειες, να μελετηθούν και να εφαρμοστούν μέτρα, αν είναι δυνατόν με μόνιμο χαρακτήρα» τόνισε ο κ. Σβολόπουλος στα μέλη του ΚΑΣ.

Τα προβλήματα που έχουν προκληθεί «κυρίως από τα νερά της βροχής, τα οποία δεν είχαν σωστές απορροές, σε έναν βαθμό και από την αποχέτευση του παλιού Μουσείου της Ακρόπολης» όπως δήλωσε στο ΚΑΣ η γγ του ΥΠΠΟΑ, Λ. Μενδώνη, αφορούν δύο κυρίως περιοχές: Το μη σταθερό σχιστολιθικό πρανές στη νοτιοδυτική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης και τον βράχο θεμελίωσης του οθωμανικού τειχίσματος, που δημιουργεί αστάθεια σε τμήμα του τείχους, με προφανή κίνδυνο κατάρρευσης. «Εδώ και περίπου 1,5 χρόνο έχουμε ξεκινήσει μαζί με την Υπηρεσία και την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (σσ. ΥΣΜΑ και ΕΣΜΑ) ένα πρόγραμμα ωρίμανσης μελετών και διαδικασιών για επέμβαση και στα τείχη και στα βραχώδη πρανή. Κάποια από τα έργα αυτά, ήδη, αντιμετωπίζονται στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, όπως το ζήτημα του τείχους ανάμεσα στην 6η και στην 7η αντηρίδα στα νότια της Ακρόπολης, που είχε έρθει πριν μερικούς μήνες στο ΚΑΣ» σημείωσε η κ. Μενδώνη.

Από την πλευρά των μελετητών, ο Δημήτρης Εγγλέζος περιέγραψε στο Συμβούλιο τα μέτρα που προβλέπεται να ληφθούν στις προβληματικές περιοχές, όπως ο καθαρισμός του πρανούς, οι καθαιρέσεις των επισφαλών βραχοτεμαχίων, η αρμολόγηση σε επιλεγμένες θέσεις, η κατασκευή παθητικών αγκυρώσεων και η διάνοιξη αποστραγγιστικών οπών. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική και καίρια ήταν η παρέμβαση του καθηγητή Μανόλη Κορρέ, ο οποίος έθεσε ζήτημα διατήρησης της ιστορικότητας του ιερού βράχου, τόσο ως προς τις αρχαίες οδούς, όσο και ως προς τους γεωλογικούς σχηματισμούς (όπως τα «ξηρά σπήλαια» που βρίσκονται σε υψόμετρο περίπου 127 μέτρων και τα οποία αποτελούν σήμερα μοναδικά «αποτυπώματα» μίας πολύ μακρινής περιόδου. Με τις παρατηρήσεις του κ. Κορρέ, αλλά και τη γενική διαπίστωση ότι πρόκειται για μία πολύ καλή μελέτη, τα μέλη έδωσαν ομόφωνα τη θετική γνωμοδότησή τους.

Το δημοσίευμα των Times

Oι Times του Λονδίνου ανήρτησαν χθες άρθρο με τίτλο «Η Ακρόπολη καταρρέει, προειδοποιούν έλληνες μηχανικοί», με αφορμή το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το βρετανικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι «κλιμάκια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου διαπίστωσαν αστάθεια σε μία αρκετά ευρεία περιοχή, εξετάζοντας την πτώση βράχων τον Ιανουάριο, όταν ένας ογκόλιθος υποχώρησε από το χώρο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην ελληνική πρωτεύουσα».

Η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού και του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μα αφορμή την βρετανική αναφορά, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι «η Ακρόπολη δεν καταρρέει» επισημαίνοντας ότι «στην Ακρόπολη γίνεται ένα μείζον αναστηλωτικό έργο τα τελευταία πενήντα χρόνια. Τα μνημεία έχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό αντιμετωπιστεί και έχουν αναστηλωθεί».

Σήμερα, με επιστολή του προς τους «Times» του Λονδίνου, το ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνει σαφές ότι ουδέποτε μετέδωσε είδηση για «κατάρρευση» της Ακρόπολης.

Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ αποτύπωνε τη συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων κατά τη διάρκεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Ακολουθεί η επιστολή του ΑΠΕ-ΜΠΕ προς τους «Times»:

«I am writing in regard to your article on «The Times» entitled «Acropolis is crumbling, warn Greek engineers», published on October 2, citing the Athens News Agency (ANA-MPA). 

ANA-MPA has never used the word «crumbling» nor did it imply it. So the title of the article is misleading as well as the paragraph «The Greek news agency ANA said engineers have discovered that part of the huge flat-topped rock on which the ancient Parthenon sits in the center of Athens is starting to give way».


σχετικα αρθρα