ΕΛΛΑΔΑ

Διαψεύδει τα σενάρια για εισαγωγικό μισθό 586 ευρώ στο Δημόσιο ο Μητσοτάκης

Δημοσίευση 3 Οκτωβρίου 2014, 20:36 / Ανανεώθηκε 3 Οκτωβρίου 2014, 23:49
Διαψεύδει τα σενάρια για εισαγωγικό μισθό 586 ευρώ στο Δημόσιο ο Μητσοτάκης
Facebook Twitter Whatsapp

Διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια περί εισαγωγικού μισθού στο Δημόσιο 586 ευρώ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια περί εισαγωγικού μισθού στο Δημόσιο 586 ευρώ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης

Κατά την παρέμβασή του στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «κανείς δεν μπορεί να συγκρίνει μηνιαίο μισθό στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο, διότι στο μεν ιδιωτικό τομέα έχουμε 14 μισθούς και στον δημόσιο 12, άρα οποιαδήποτε τέτοια σύγκριση σε επίπεδο μηνιαίων μισθών είναι από τη φύση της άδικη».

Εξάλλου όπως επεσήμανε «δεν λαμβάνεται υπόψη και το ότι ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο αφορά στον υπάλληλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης και υπάρχει μια προσαύξηση ανάλογα με τα εκπαιδευτικά προσόντα που δεν υπάρχει κατ' ανάγκη στον ιδιωτικό τομέα». 

Παράλληλα σημείωσε πως το Δημόσιο χρειάζεται να κάνει πραγματική χρήση της διετούς δοκιμαστικής περιόδου που προβλέπει ο Υπαλληλικός Κώδικας, αξιολογώντας τον υποψήφιο υπάλληλο και διαμορφώνοντας σ' αυτόν «πραγματική συνείδηση δημόσιου λειτουργού».

«Χρειάζεται ένα σύστημα πραγματικής αναφοράς σε κάποιον προϊστάμενο, ο οποίος θα δρα ως μέντορας, ως σύμβουλος στον νέο υπάλληλο, ο οποίος θα διανύσει αυτή τη διετία και θα δοκιμαστεί εάν πραγματικά αξίζει να παραμείνει δημόσιος υπάλληλος».

«Όσον αφορά στο τι μισθό πρέπει να παίρνει αυτός ο υπάλληλος, αυτό θα το συζητήσουμε, όμως μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα είναι 586 ευρώ» δήλωσε ο υπουργός.

Σειρά νομοτεχνικών αλλαγών

Παράλληλα με την παρέμβαση του υπουργού, η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, κατέθεσε σειρά αλλαγών στο σώμα του νομοσχεδίου.

Ειδικότερα: 

  • Στο άρθρο 22 απαλείφεται η πρόβλεψη που υπήρχε για έξοδο δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας, σε πλήρη αναλογία με τον αριθμό των παραιτούμενων ή συνταξιοδοτούμενων υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα προηγουμένως.
  • Αναδιατυπώνεται, το άρθρο 28, προκειμένου ο επανέλεγχος των πιστοποιητικών των παραιτούμενων υπαλλήλων, να περιορίζεται ρητά στα πλαστά πιστοποιητικά που ενδεχομένως είχαν καταθέσει για να προσληφθούν, και όχι στα «μη έγκυρα» (μια διατύπωση που κατά την αντιπολίτευση, αμφισβητούσε τον πυρήνα των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου για τις μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων). Η νέα διατύπωση περιορίζει τον επανέλεγχο των πιστοποιητικών των ήδη παραιτηθέντων υπαλλήλων, σε όσους η υπαλληλική τους σχέση έληξε από την 9η Ιουλίου του 2013 μέχρι τη δημοσίευση του προτεινόμενου νόμου.

Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο για την ανοιχτή χρήση των δημοσίων δεδομένων υπερψηφίστηκε από την επιτροπή στη δεύτερη ανάγνωσή του.