current views are: 1

4 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση12:18

Αμφίπολη: Στην ασφάλεια αρχαιολόγων και ευρημάτων επικεντρώνονται οι εργασίες

Σε κομβικό σημείο και ταυτόχρονα στο πιο δύσκολο βρίσκονται οι εργασίες στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης.

Δημοσίευση 12:18’
αρθρο-newpost

Σε κομβικό σημείο και ταυτόχρονα στο πιο δύσκολο βρίσκονται οι εργασίες στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης.

Γράφει η Ντίνα Καραμάνου
 
Σε κομβικό σημείο και ταυτόχρονα στο πιο δύσκολο βρίσκονται οι εργασίες στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης. Η προσοχή των εργατών επικεντρώνεται στους όρους ασφαλείας των εργαζομένων αλλά και των ευρημάτων στην ανασκαφή.
 
Με γοργούς ρυθμούς αλλά προσεκτικές κινήσεις προχωρά η επίχωση του δαπέδου πίσω από τις καρυάτιδες, το οποίο έχει ξεπεράσει την στέψη των βάθρων που στηρίζουν τις Καρυάτιδες, δηλαδή περίπου το 1,5 μέτρο. Αυτή η επίχωση θα παραμείνει προσωρινά ως αντιστήριξη του τρίτου διαφράγματος και θα αρχίσει να καταβιβάζεται σε συνδυασμό με την απομάκρυνση χωμάτων από τον τέταρτο χώρο.
 
«Βρισκόμαστε στη δυσκολότερη φάση των εργασιών που ως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί για την ασφάλεια εργαζόμενων και μνημείου», δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων η υπεύθυνη επικοινωνίας του υπουργείου Πολιτισμού για την Αμφίπολη Άννα Παναγιωταρέα.
 
Στόχος των αρχαιολόγων, τώρα, ο τέταρτος θάλαμος, στην αρχή του οποίου έχουν βρεθεί ίχνη που μαρτυρούν την ύπαρξη σκάλας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αποσυρθούν οι τεράστιοι όγκοι χώματος που τον καλύπτουν, όμως πριν αρχίσει η βαριά, αυτή, εργασία πραγματοποιούνται εργασίες αντιστήριξης των τοίχων και υποστύλωσης της θόλου για την ασφάλεια των εργαζομένων και του μνημείου.  
 
Φαίνεται πως μπήκαμε στην πιο δύσκολη και επίπονη φάση των εργασιών. Σύμφωνα με την υπεύθυνη αρχαιολόγο, κυρία Περιστέρη, στο εξής τα βήματα πρέπει να είναι πολυ προσεκτικά.

σχετικα αρθρα