Βρέθηκε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Η μήπως στην Αμφίπολη έχει ταφεί η μητέρα του;

Τα ερωτήματα αυτά διατυπώνει η εφημερίδα Daily Mail σε εκτενέστατο αφιέρωμά της στον τάφο, και τονίζει πως οι Έλληνες αρχαιολόγοι εμφανίζονται όλο και πιο σίγουροι πως κρύβει τελικά ένα συγκλονιστικό μυστικό που θα αλλάξει τον ρουν την ιστορίας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο ένοικος του τάφου είναι κάποιο σημαίνον πρόσωπο, με επικρατέστερο το όνομα του Μεγάλου Αλεξανδρου ή της μητέρας του, Ολυμπιάδας. Ο συγγραφέας Andrew Chugg, που έχει συγγράψει βιβλίο σχετικά με τον Μεγάλο Αλέξανδρο, υποστηρίζει ότι οι σφίγγες που φυλάνε τον τάφο είναι διακοσμημένες με τρόπο παρόμοιο με εκείνον που βρέθηκε στους τάφους δύο βασιλισσών της Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης της γιαγιάς του βασιλιά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Σφίγγες που φρουρούν τον τύμβο είναι παρόμοιες με ένα ζευγάρι Σφιγγών που βρέθηκε στη Σακκάρα, όπου πιστεύεται ότι είναι η θέση του πρώτου τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου -του οποίου το σώμα μετακινήθηκε μετά το θάνατό του.

Επίσης, επισημαίνει ότι οι προσόψεις των τάφων του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φίλιππου Β', αλλά και και του Αλέξανδρου Δ', είναι παρόμοιες με την πρόσοψη του μνημείου, που βρέθηκε στην Αμφίπολη.

Με βάση τα παραπάνω, ο συγγραφέας εκτιμά μιλώντας στην Daily Mail, πως ο τάφος στην Αμφίπολη χτίστηκε για τη μητέρα του, Ολυμπιάδα, ή τη σύζυγο του, Ρωξάνη, που φέρονται και οι δύο να έχουν πεθάνει στην Αμφίπολη περίπου την ίδια περίοδο, το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.

Ο Andrew Chugg θεωρεί πως ο τάφος πιθανότατα χτίστηκε για την Ολυμπιάδα, επειδή οι καρυάτιδες είναι γυναικείες μορφές και είναι μάλλον κλώδωνες -οι ιέρειες του Διονύσου. Ο Πλούταρχος γράφει σε μια βιογραφία για το Μέγα Αλέξανδρο ότι η μητέρα του συναναστρέφονταν με τις ιέρειες. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι ο τάφος ανήκει σε έναν από τους υπαλλήλους του βασιλιά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο χώρος ταφής χρονολογείται μεταξύ 325 και 300 π.Χ. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι αρχαιολόγοι έχουν εισέλθει πλέον στον τρίτο θάλαμο του τάφου και οι αποκαλύψεις αναμένονται μέσα στον επόμενο μήνα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το γεγονός να δοθεί παράταση στην αγωνία όλων και οι αποκαλύψεις για τον ένοικο του τάφου να γίνουν μέχρι το τέλος του 2014.