current views are: 1

6 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση07:06

Με ορίζοντα το Νοέμβριο η λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών

Χωρίς μέσο για να πηγαίνουν στο σχολείο τους παραμένουν χιλιάδες μαθητές σε ολόκληρη τη χώρα.

Δημοσίευση 07:06’
αρθρο-newpost

Χωρίς μέσο για να πηγαίνουν στο σχολείο τους παραμένουν χιλιάδες μαθητές σε ολόκληρη τη χώρα.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Χωρίς μέσο για να πηγαίνουν στο σχολείο τους παραμένουν χιλιάδες μαθητές σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι περιφέρειες δεν έχουν καταφέρει να δώσουν λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς, αλλού γιατί είτε με τους διαγωνισμούς είτε με τις απευθείας διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συμφωνήσουν με ΚΤΕΛ και ταξιτζήδες στη «μοιρασιά», αλλού γιατί δεν έχουν εξοφλήσει χρωστούμενα περασμένων σχολικών ετών.

Στο νομό Θεσσαλονίκης 12.000 μαθητές είτε δεν πηγαίνουν στο σχολείο, είτε κάθε μέρα «σκαρφίζονται» τρόπους να φτάνουν μέχρι την τάξη.

Στην τελευταία συνάντηση εκπρόσωπων γονέων με τον περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα και τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Θ. Παπά, ο τελευταίος υποσχέθηκε ότι από τη Δευτέρα το πρόβλημα θα λυθεί, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του. Ενημέρωσε τους γονείς ότι τα συναρμόδια υπουργεία, έπειτα από διαπραγματεύσεις με τους λεωφορειούχους, κατέληξαν σε συμφωνία να εκδοθούν τα εντάλματα για την πληρωμή των οφειλόμενων δεδουλευμένων τους. Έτσι, ο Θ. Παπάς υποστήριξε ότι τα δρομολόγια που είχαν οριστεί σύμφωνα με τις ανάγκες και το πρόγραμμα του Ιουλίου θα ξεκινήσουν, αλλά οι όποιες ανάγκες προκύπτουν από τις νέες εγγραφές θα ικανοποιηθούν από την ερχόμενη Παρασκευή.

Μέσα στην εβδομάδα θα αρχίσουν 125 από τα 916 δρομολόγια μεταφοράς μαθητών στην Περιφέρεια Αττικής. Στη διάρκεια θυελλώδους συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου το βράδυ της Παρασκευής, παρουσία μαθητών και γονέων, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής Πέτρος Φιλίππου δεσμεύθηκε ότι εντός 15 ημερών θα έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο οι συμβάσεις για άλλα 438 δρομολόγια και ότι στις αρχές Νοεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και για τα υπόλοιπα 353.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν σχολεία στην Πρέβεζα, στην Αχαΐα, ακόμη και στην Αμοργό.

Γονείς και μαθητές δηλώνουν εξοργισμένοι. Ανησυχούν για τις απουσίες, αλλά και για την ασφάλεια των παιδιών καθώς κάποιοι αναγκάζονται να τα πηγαίνουν στο σχολείο με δίκυκλα ή σε καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων. Και προειδοποιούν πως, αν η κατάσταση συνεχιστεί, θα έχουμε άλλη μια σχολική χρονιά με κύμα καταλήψεων.


σχετικα αρθρα