Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Με παράνομους φορολογικούς ελέγχους έσβηναν πρόστιμα εφοριακοί υπάλληλοι και ένας οικονομικός επιθεωρητής.

Εις βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για μία περίπτωση κατά την οποία έκαναν «επανέλεγχο» σε φορολογικό έλεγχο και «βάφτισαν» νόμιμα τα εικονικά τιμολόγια.

Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες του newpost, υπάρχουν κι άλλες τέτοιες υποθέσεις οι οποίες ερευνώνται με μυστικότητα.

Από την «ομάδα» των υπαλλήλων που συμμετείχαν στο κύκλωμα, έχουν μείνει 3 οι οποίοι δεν έχουν ακόμη συνταξιοδοτηθεί (ο οικονομικός επιθεωρητής και δύο εφοριακοί) και τους οποίους η γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου παραπέμπει να ελεγχθούν και πειθαρχικά. Όσοι είναι πλέον συνταξιούχοι, αντιμετωπίζουν μόνο την ποινική διαδικασία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους, όλοι οι υπάλληλοι παραμένουν ελεύθεροι με εγγύηση 50.000 ευρώ και με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. 

Ο επανέλεγχος που «έβγαλε» λάδι την ελαιουργία

Σύμφωνα με την παραγγελία της κ. Σαββαΐδου «οι παραπεμπόμενοι υπάλληλοι, ο ένας με την ιδιότητα του  Οικονομικού Επιθεωρητή, οι άλλοι δύο με την ιδιότητα των ελεγκτών της Ε΄ΔΟΥ Πειραιά, διενήργησαν μη προβλεπόμενο από το νόμο φορολογικό επανέλεγχο στην εταιρεία "ΗΛΕΙΑΚΗ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΕ" με πρόθεση να ανατρέψουν το αποτέλεσμα του πρώτου ελέγχου που είχε διενεργηθεί νομίμως».

Αυτός ο πρώτος νόμιμος έλεγχος είχε αποκαλύψει εικονικά τιμολόγια και δελτία αποστολής των ετών 2006-2007 και επιβλήθηκε πρόστιμο 77.172,42 ευρώ. Στον παράνομο επανέλεγχο οι τρεις υπάλληλοι βεβαίωσαν σε έκθεση ότι υπάρχουν παραστατικά που δεν υπήρχαν, «με σκοπό να προσπορίσουν στους εαυτούς τους και στην εταιρεία αθέμιτο όφελος που συνίσταται αφενός μεν στην επαναχορήγηση στην εταιρεία δικαιώματος επιστροφής ΦΠΑ, αφετέρου δε στην απαλλαγή αυτής από το πρόστιμο που της είχε επιβληθεί».

Από την υπόθεση αυτή το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε κατά 1,7 εκατομμύρια ευρώ.

Η ποινική δίωξη εναντίον των υπαλλήλων ασκήθηκε το Μάϊο του 2011. Η υπόθεση έγινε γνωστή και στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ο οποίος είχε ζητήσει και τον πειθαρχικό έλεγχο των υπόδικων υπαλλήλων.
Αφού συγκεντρώθηκαν περισσότερα στοιχεία -με αρκετή καθυστέρηση, είναι αλήθεια- παραπέμφθηκαν τελικά και στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.
 

Διαβάστε το παραπεμπτικό σε πειθαρχικό έλεγχο για τους εφοριακούς που έσβηναν πρόστιμα