current views are: 1

7 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση15:16

Ιερώνυμος: Να αλλάξει ο τρόπος εκλογής των αρχιερέων

«Η κοινωνία πρέπει να μείνει πολιτικά σταθερή και ο λαός ενωμένος». Αυτό επεσήμανε κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Δημοσίευση 15:16’
αρθρο-newpost

«Η κοινωνία πρέπει να μείνει πολιτικά σταθερή και ο λαός ενωμένος». Αυτό επεσήμανε κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

«Η κοινωνία πρέπει να μείνει πολιτικά σταθερή και ο λαός ενωμένος». Αυτό επεσήμανε κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη του μητροπολίτες για το κοινωνικό τους έργο, και τους προέτρεψε να συμβάλουν στο μέτρο που τους αναλογεί στην κοινή προσπάθεια για «την πολυπόθητη έξοδο της πατρίδας μας από τον οικονομικό ζυγό».

Σημείωσε ταυτόχρονα πως «αν και η Εκκλησία αφίσταται της πολιτικολογίας, δεν δύναται ωστόσο να αποστεί και της ευθύνης της έναντι των ανθρώπων, διότι οφείλει να μεταφέρει τις αγωνίες τους στα ώτα των κυβερνώντων και να μην εγκαταλείψει τον λαό».
 
Στην συνέχεια ο αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε την Πολιτεία που συνεργάστηκε με την Εκκλησία για συγκεκριμένα θέματα και εκκρεμότητες, δίνοντας λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα, και τόνισε χαρακτηριστικά: 

«Ήταν καιρός η ελληνική Πολιτεία να κατανοήσει στην πράξη ότι η συνεργασία με την Εκκλησία ενέχει πολλαπλά οφέλη τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος».

Έκανε παράλληλα λόγο για επανεξέταση του τρόπου εκλογής των αρχιερέων, και σημείωσε ότι δεν αποτελεί αποκλειστικά δική του ευθύνη να προβεί σε αλλαγές, αλλά απαιτείται να «πηγάσει από όλο το Σώμα η τάση για αναθεωρήσεις». 

«Ίσως χρειασθεί να αφιερωθεί μία ολόκληρη Σύνοδος της Ιεραρχίας για το θέμα αυτό» πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης, ότι θα πρέπει να υπάρχει ομοφωνία στο θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, καθώς «η οικονομική ανεξαρτησία αποτελεί αναγκαίο όρο για την απρόσκοπτη συνέχεια της διακονίας μας προς τον Λαό».


σχετικα αρθρα