Παράνομες νοσηλείες αλλά και υπερβολικές χρεώσεις διαπίστωσαν μεταξύ άλλων οι εταιρείες που προχώρησαν σε έλεγχο για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ, για το έτος 2013.

Το πόρισμα των Ιδιωτικών Ελεγκτικών Εταιρειών που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, αφορά χρεώσεις υπηρεσιών κλειστής περίθαλψης, σε ποσοστό 91% επί του συνόλου των χρεώσεων. Η διαδικασία για το υπόλοιπο 9% θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο. 

Από τα 444.041 περιστατικά κλειστής περίθαλψης που ελέγχθηκαν σε 101 ιδιωτικές κλινικές,  αναλογούν σε 286,16 εκατομμύρια ευρώ. Το συνολικό ποσό των προτεινόμενων περικοπών εκ μέρους των ελεγκτών ανέρχεται σε 36,3 εκατομμύρια ευρώ, καθώς πρόκειται για χρεώσεις μη επαρκώς αιτιολογημένες. 

Ανάμεσα σε άλλα, εντοπίστηκαν δαπάνες που χρεώθηκαν από τους παρόχους, ύψους περίπου 5 εκατομμυρίων ευρών, και πρόκειται είτε για δαπάνες μη συμβατές με τον Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, είτε για άλλες που έχουν στοιχεία παραβατικής συμπεριφοράς.

Ειδικότερα, οι ελεγκτές διαπίστωσαν παράνομες νοσηλείες σε διαφορετικά νοσοκομεία την ίδια χρονική περίοδο για τον ίδιο ασφαλισμένο και χρεώσεις για εξωτερικές υπηρεσίες σε ασθενείς που νοσηλεύονταν. Παράλληλα εντοπίστηκαν πρόσθετες χρεώσεις για υπηρεσίες που καλύπτονταν από το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο.

Από τους ελέγχους προέκυψε επίσης ότι κλινικές χρέωναν γυναικολογικά περιστατικά για άνδρες ασθενείς και το αντίστροφο, ενώ, καταγράφηκαν χρεώσεις για εγκυμοσύνη σε γυναίκες άνω των 60 ετών και σε παιδιά κάτω των 10 ετών. Ενδεικτικό των ατασθαλιών είναι και το γεγονός ότι κάποιοι εμφάνισαν νοσηλεία ενηλίκων σε μονάδες εντατικής νεογνών!

Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Βορίδης, έχοντας δίπλα του τους πρώην υπουργούς Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνι Γεωργιάδη και Ανδρέα Λυκουρέντζο, συμπληρώνοντας ότι ο έλεγχος θα επεκταθεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα.

Κάθε περίπτωση θα εξεταστεί, τόνισε, και οι Φάκελοι θα πάνε στον εισαγγελέα. «Το ελάχιστο μέτρο θα είναι η διακοπή της συμβάσεως» κατέληξε.

Ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, είπε ότι ο ίδιος είχε δεχθεί προπηλακισμούς, βίαιες ενέργειες και ύβρεις από κάποιους εξ αυτών που ελέγχθηκαν, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε πως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστηρίξει την προσπάθεια για έλεγχο στις χρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών προς τον ΕΟΠΥΥ και μιλούσε για ιδιωτικοποίηση του συστήματος.