Υιοθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά η πρόταση του δημάρχου Γιάννη Μώραλη για τη σύσταση Λιμενικού Ταμείου που θα ανήκει κατά 100% στον δήμο.

Με την απόφαση εξουσιοδοτείται ο κ. Μώραλης να αρχίσει διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς (ΤΑΙΠΕΔ, ΟΛΠ) το συγκεκριμένο θέμα, ενώ κατά την εισήγηση του τόνισε ότι «βασική επιδίωξη της δημοτικής Αρχής και του δήμου Πειραιά είναι η ανάκτηση της επαφής της πόλης με τη θάλασσα και το θαλάσσιο μέτωπο σε όλες τις λειτουργίες του, από την κυκλοφοριακή μέχρι την οικονομική και από την πολιτιστική μέχρι την πολεοδομική».

Ο δήμαρχος πρόσθεσε πως «θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ενιαία, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια των αστικών χώρων, η συμπληρωματικότητα όλων των λειτουργιών της πόλης και η ποιότητα του περιβάλλοντος».

«Δεδομένων του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ΟΛΠ ΑΕ, των δικαιωμάτων και των προνομίων εκμετάλλευσης που έχει επί της λιμενικής ζώνης σύμφωνα με τη Σύμβαση Παραχώρησης από το ελληνικό Δημόσιο, των αποφάσεων του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 67% των μετοχών της εταιρείας ΟΛΠ ΑΕ και των νομικών εκκρεμοτήτων που θα πρέπει να ρυθμιστούν στο πλαίσιο της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας, ο δήμος Πειραιά είναι αναγκασμένος να παρέμβει, προτείνοντας μία βιώσιμη ολοκληρωμένη λύση που θα διασφαλίζει και θα εγγυάται, τόσο τη σχέση της πόλης του Πειραιά με το λιμάνι (επιβατηγό- κρουαζιέρας) και τον θαλάσσιο χώρο μπροστά από την πόλη, όσο και τις δεδομένες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα για το λιμάνι του Πειραιά», συνέχισε ο κ. Μώραλης.

Σύμφωνα με τον δήμο Πειραιά, η πρόταση είναι σύμφωνη τόσο με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τον Καλλικράτη και τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης όσο και με τη μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία που αφορά τη λιμενική πολιτική της χώρας.

Την πρόταση καταψήφισαν «Το λιμάνι της αγωνίας- Πειραιάς η πόλη μας» παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και η «Λαϊκή Συσπείρωση Πειραιά» που πρόσκειται στο ΚΚΕ.

«Δηλώσαμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή, ούτε να συνεργήσουμε στη διάσπαση του αγωνιστικού μετώπου για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Αυτή η περίτεχνα αφελής και αόριστη πρόταση δεν μπορεί να εισάγεται τυχαία από μία δημοτική Αρχή, που διαφημίζει την τεχνοκρατική της επάρκεια και τον μελετημένο προγραμματισμό της δράσης της» αναφέρεται σε ανακοίνωση του συνδυασμού «Το λιμάνι της αγωνίας- Πειραιάς η πόλη μας».

Ο συνδυασμός ζητεί από τον δήμαρχο Πειραιά να αποσύρει την πρόταση, να στηρίξει και να συμμετάσχει στην προσφυγή των φορέων της πόλης στο Συμβούλιο της Επικρατείας που εκδικάζεται στις 2 Δεκεμβρίου για ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού.

Από το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε ταυτόχρονα και η υπογραφή σύμβασης παραχώρησης, από το ελληνικό Δημόσιο, της διαχείρισης της χερσαίας ζώνης του λιμανιού στο πλαίσιο των γεωγραφικών ορίων της πόλης, που θα περιλαμβάνει την ακτοπλοΐα και την κρουαζιέρα.