Από τον Άνα στον Καϊάφα, και από τον Καϊάφα στο... απόλυτο μπάχαλο.

Κάπως έτσι θα μπορούσε να ειπωθεί με λόγια η «περιπέτεια» της κατασκευής της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Παρά το ότι από τον Ιανουάριο έχει δοθεί με απευθείας ανάθεση  στη «Ροδιακή Πληροφορική», η  ιστοσελίδα βγήκε στον «αέρα» μόλις την περασμένη Παρασκευή, καταγράφοντας το πρώτο αρνητικό ρεκόρ για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς ήταν η τελευταία από τις 13 περιφέρειες της χώρας που μπήκε στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Τρεις και πλέον μήνες οι πολίτες των νησιών που επιχειρούσαν να ενημερωθούν για την περιφέρεια, την οργάνωση, τις δράσεις της αλλά και τις αποφάσεις της διοίκησης που θα έπρεπε να δημοσιεύονται στο «Διαύγεια» της περιφέρειας, απλά πληροφορούνταν πως η ιστοσελίδα είναι... υπό κατασκευή.

Η υπεύθυνη δεν γνωρίζει....

H κυρία Τόνια Δικαίου, υπεύθυνη για το συγκεκριμένο έργο από την περιφέρεια, για το πότε θα βγει στον «αέρα» η ιστοσελίδα, το πόσο κοστίζει, έαν υπήρξε απευθείας ανάθεση και πού, ήταν διαφωτιστική: «Δεν έχω ενημερωθεί».

Χαρακτηριστική είναι, πάντως, η δήλωση του Χαράλαμπου Κόκκινου, επικεφαλής της παράταξης «Νέα εποχή για τα νησιά μας!» στο περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, δήλωση που έρχεται να επιβεβαιώσει την «άγνοια» και το μπάχαλο:

«Με έκπληξη παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Μαχαιρίδη να επικαλείται την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ως πανάκεια των προβλημάτων της διασύνδεσης των 48 κατοικημένων νησιών της περιφέρειας μας. Πριν λίγες μέρες μάλιστα χαρακτήρισε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου "πρωτοπόρο στις καινοτόμες δράσεις για την εξυπηρέτηση των πολιτών".

»Προφανώς, ο κ. Μαχαιρίδης αναφέρεται σε κάποια άλλη περιφέρεια, αφού μέχρι σήμερα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίο δε διαθέτει ούτε δική της αυτόνομη ιστοσελίδα, αν και από τον Ιανουάριο 2011 η Οικονομική Επιτροπή είχε αποφασίσει, για λόγους άμεσης εκτέλεσης, την απευθείας ανάθεση του έργου σε συγκεκριμένη εταιρεία...

»Ο κ. Μαχαιρίδης, υπέρμαχος -κατά τις δηλώσεις του- της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έχει, καθώς φαίνεται, αμελήσει τις επιταγές του Καλλικράτη στα άρθρα 170 παρ. 9 και 71 παρ.3 του Ν. 3852/2010 αλλά και των άρθρ. 2, 3 και 8 του Ν. 3861/2010, όπου θεμελιώνεται η υποχρέωση ύπαρξης επίσημης ιστοσελίδας στην οποία και αναρτώνται σε κάθε περίπτωση όλες οι πράξεις των οργάνων διοίκησης της Περιφέρειας καθώς και το οργανόγραμμα και η διάρθρωση των υπηρεσιών και μονάδων.

»Επιπλέον, έχει αγνοήσει επιδεικτικά τον οδικό χάρτη ενεργειών του Υπουργείου Εσωτερικών για την προσαρμογή των υποδομών στον δεύτερο βαθμό τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου ως προτεινόμενη ημερομηνία για την ανάπτυξη των ιστοσελίδων των Περιφερειών ορίζεται το αργότερο η 30η Ιανουαρίου 2011!».