Γράφει η Βασιλική Σιούτη 

Έκκληση για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πολιορκημένους Κούρδους του Κόμπανι κάνει ο Ιεμπραχέμ Μουσλέμ εκπρόσωπος του Κουρδικού Δημοκρατικού Κινήματος στην Ελλάδα. «Το Κόμπανι είναι το δικό μας Μεσολόγγι» λέει και αναφέρει ότι η πόλη, από την οποία και ο ίδιος κατάγεται, πολιορκείται εδώ και ένα χρόνο από τους τζιχαντιστές,  αλλά τώρα πλέον τους έχουν περικυκλώσει και η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη. 

«Όσοι έχουν μείνει να υπερασπίζονται το Κόμπανι, ζουν κάτω από τρομακτικά δύσκολες συνθήκες. Δεν έχει σταλεί καμία ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή, τους τελειώνουν όλα τα εφόδια, δεν υπάρχουν πλέον ούτε τρόφιμα για να επιβιώσουν».  «Το χειρότερο όμως» εξηγεί, είναι ότι δεν έχουν νερό,  καθώς η διακοπή της παροχής του από το δίκτυο ύδρευσης ήταν το πρώτο που έκαναν οι τζιχαντιστές όταν ξεκίνησαν την πολιορκία». 

Οι Κούρδοι του Κόμπανι αναγκάστηκαν να κάνουν γεωτρήσεις μέσα στην πόλη και να ανοίξουν πηγάδια, το νερό όμως αυτό είναι ακατάλληλο, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται διάφορες ασθένειες. «Κάνουμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να κάνει κάτι για το νερό. Είναι επείγουσα ανάγκη» λέει,  αλλά προσθέτει ότι μέχρι τώρα είναι απελπιστικά μόνοι. 

«Ο στρατός του ISIS είναι εξοπλισμένος με πανίσχυρα όπλα τελευταίας τεχνολογίας, ενώ οι δικοί μας έχουν μόνο καλάσνικοφ. Το Κόμπανι είναι η μόνη πόλη που δεν παραδόθηκε και αντιστέκεται. Όπου πήγαιναν οι τζιχαντιστές μέχρι τώρα, όλοι παραδίνονταν. Το Κόμπανι αρνήθηκε να πέσει στα χέρια τους και μάχεται μέχρις εσχάτων». 

Για τον Ιεμπραχέμ Μουσλέμ είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν θέλει να τους βοηθήσει, αλλά αντιθέτως, όπως λέει, «είναι με τις παραστρατιωτικές δυνάμεις του ISIS και επιθυμεί την συντριβή και τον έλεγχο των Κούρδων». 

«Το Κόμπανι πρέπει να αντέξει στην πολιορκία των τζιχαντιστών. Είναι οι μόνοι που όρθωσαν το ανάστημά τους στον ISIS και τον αντιμετωπίζουν για λογαριασμό όλης της ανθρωπότητας. Είναι όμως πολύ μόνοι και χρειάζονται την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του κόσμου» επισημαίνει. 

Για την ώρα δεν έχει αναληφθεί κάποια πρωτοβουλία. Ο κ.Μουσλέμ ωστόσο απευθύνει παράκληση προς όλους για τη συγκέντρωση και αποστολή τροφίμων και νερού προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τεράστια ανθρωπιστική κρίση για τους χιλιάδες πολιορκημένους Κούρδους του Κόμπανι

Το email επικοινωνίας του Συλλόγου των Κούρδων της Αθήνας είναι [email protected]