current views are: 4

9 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση14:28

Αυτά είναι τα ευρήματα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων (φωτό)

Ένα αρχαίο δόρυ  και κομμάτια της άγκυρας του πλοίου είναι τα πιο σημαντικά ευρήματα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων.

Δημοσίευση 14:28’
αρθρο-newpost

Ένα αρχαίο δόρυ  και κομμάτια της άγκυρας του πλοίου είναι τα πιο σημαντικά ευρήματα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων.

Ένα αρχαίο δόρυ  και κομμάτια της άγκυρας του πλοίου είναι τα πιο σημαντικά ευρήματα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων.

Στην περιοχή του γνωστού  Ναυαγίου των Αντικυθήρων πραγματοποιήθηκε από τις 15 Σεπτεμβρίου έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, υποστηριζόμενη από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole. 

Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Τασούλας επεσήμανε την επιστημονική σημασία της αποστολής, καθώς και την άριστη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που χρηματοδότησαν το πρόγραμμα, την οποία χαρακτήρισε υποδειγματική.

Η ακριβής τοπογραφική αποτύπωση της θέσης του ναυαγίου αποτυπώθηκε σε  τρισδιάστατο μοντέλο της βυθομετρικής και φωτογραφικής απεικόνισης.

Οι απεικονίσεις της έρευνας, που διήρκεσε μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου, εντάχθηκαν σε γεωπληροφοριακό σύστημα στο οποίο τοποθετούνται τα γνωστά δεδομένα της ανέλκυσης του 1900, καθώς και τα στοιχεία της έρευνας του 1976, που διεξήγαγε το τότε ΥΠΠΕ, με επόπτη τον αρχαιολόγο Λ. Κολώνα, σε συνεργασία με τον πλοίαρχο Κουστώ, το πλήρωμα του «Καλυψώ» και έλληνες εθελοντές.

Δίπλα στα ευρήματα αυτά τοποθετούνται τα στοιχεία της φετινής διερεύνησης τα οποία περιλαμβάνουν στόχους έντονου σήματος, που προέρχονται από συστηματική επισκόπηση του βυθού της περιοχής με ανιχνευτές μετάλλων, προκειμένου να εξακριβωθεί η έκταση της διασποράς του ναυαγίου και επιφανειακά ευρήματα.

Οι ερευνητές εντόπισαν χάλκινο δόρυ με σαυρωτήρα, το οποίο προέρχεται από χάλκινο ή και μαρμάρινο άγαλμα. Από το ίδιο σημείο εντοπίστηκε και ανελκύστηκε επίσης ένας  χάλκινος δακτύλιος, προσαρμοσμένος σε χάλκινο καρφί, ο οποίος σώζει στο στέλεχός του συσσωμάτωμα, το οποίο ενδέχεται να περιλαμβάνει ξύλο του ίδιου του πλοίου όπου ήταν προσηλωμένος.

Ανελκύστηκε, επίσης, δειγματοληπτικά μικρό τμήμα φύλλου μολύβδου, το οποίο προέρχεται από τη μολύβδινη επένδυση των υφάλων του αρχαίου σκάφους.

Τέλος από τον χώρο του ναυαγίου, ανελκύστηκε ο μολύβδινος στύπος άγκυρας του σκάφους, που είχε εντοπιστεί το 2013 και άλλα επιφανειακά ευρήματα, μεταξύ των οποίων ένας δακτύλιος και μία χάλκινη απόληξη στηρίγματος κλίνης, καθώς και μία σχεδόν ακέραιη λάγυνος.

Τα νέα δεδομένα αποσαφηνίζουν την εικόνα του ναυαγίου και τη διάταξή του στον χώρο.

Το γεγονός ότι σε πολύ κοντινή με το ναυάγιο θέση εντοπίζονται συστάδες αμφορέων αλλά και στοιχεία από τη δομή και την εξάρτηση του σκάφους γεννούν νέα επιστημονικά ερωτήματα για το κατά πόσον η θέση αποτελεί συνέχεια της πρώτης ή τα κατάλοιπα ενός δεύτερου ναυαγίου.

Το ρομποτικό σκάφανδρο Exosuit, το οποίο είχε προγραμματιστεί να βοηθήσει τις έρευνες, κατάφερε  να πραγματοποιήσει μόνο δοκιμαστικές καταδύσεις για μία ημέρα, εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, «η σαφέστερη εικόνα του χώρου του ναυαγίου και η δοκιμή νέων τεχνικών κατάδυσης και τεχνικών μέσων κάνει εφικτό και απαραίτητο τον προγραμματισμό του επόμενου ερευνητικού βήματος της συστηματικής ανασκαφής του χώρου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού.

 


σχετικα αρθρα