Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Για μια ακόμη χρονιά το σχολικό έτος ξεκινά με καταλήψειςΤα κλειστά σχολεία σε πολλές περιοχές της χώρας, καθημερινά αυξάνονται

Τα πρώτα προβλήματα ξεκίνησαν με το θέμα της μεταφοράς, το οποίο τελικά θα λυθεί στα τέλη Νοέμβρη. 

Όμως οι Έλληνες μαθητές έχουν και μια ακόμη σειρά αιτημάτων, όπως είναι οι ελλείψεις σε βιβλία, καθηγητές και κτίρια, κυρίως όμως διαμαρτύρονται για την Τράπεζα Θεμάτων με την οποία και φέτος θα δώσουν εξετάσεις. 

Αλεξανδρούπολη 

Tρία σχολεία τελούν υπό κατάληψη στην Αλεξανδρούπολη. Μετά το 1ο Γενικό Λύκειο, «έκλεισαν» το 4ου Γενικό Λύκειο και το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Αλεξανδρούπολης. Oι μαθητές διαμαρτύρονται τόσο για το εκπαιδευτικό σύστημα όσο και για κτιριακά προβλήματα. 

Λαμία 

Υπό κατάληψη βρίσκονται 4 σχολεία της Λαμίας.  Η αρχή έγινε  από τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ και του 4ου Λυκείου. Το πρωί της Πέμπτης προστέθηκαν το 1ο  και το 6ο Λύκειο Λαμίας. 

Οι μαθητές δεν έχουν ακόμη πάρει βιβλία στα χέρια τους και διαβάζουν με φωτοτυπίες, ενώ εκφράζουν την αντίθεσή τους στην Τράπεζα Θεμάτων. 

Μεγαλόπολη 

Υπό κατάληψη τελεί από την Τρίτη το Γυμνάσιο και Λύκειο Μεγαλόπολης, με τους γονείς και την τοπική κοινωνία να τίθενται συμπαραστάτες στους μαθητές. 

Ζητούν να φτιαχτεί το κυλικείο, οι τουαλέτες και το γυμναστήριο του κτιρίου που στεγάζει τα δυο σχολεία κα να καλυφθούν τα κενά σε φυσικούς, καθηγητές Αγγλικών και τεχνικές ειδικότητες. 

Σύμφωνα με το arcadiaportal.gr οι μαθητές έχουν λάβει διαβεβαιώσεις ότι κάποια από τα αιτήματά τους θα ικανοποιηθούν, ενώ γίνεται προσπάθεια από τη Διεύθυνση Β'θμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας να καλυφθούν τα κενά μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. 

Ρέθυμνο 

Πέντε σχολεία τελούν υπό κατάληψη στο Ρέθυμνο. Πρόκειται για το 1ο, το 2ο και το Πειραματικό Λύκειο, ενώ από μέρες κλειστά παραμένουν το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ. 

Τρίκαλα 

Συμβολική εικοσιτετράωρη κατάληψη του 6ου Λυκείου Τρικάλων πραγματοποίησαν την Τρίτη οι μαθητές της πόλης. Όπως κατέγραψε το trikalanews.gr οι μαθητές με …παλέτα και αλυσίδα κλείδωσαν την μια πόρτα του σχολείου και με …κάδο απορριμμάτων την δεύτερη, ανύψωσαν πανό στα παράθυρα του σχολείου και δήλωσαν πως δεν σκοπεύουν σε κατάληψη διαρκείας, αλλά μόνο για να ακουστεί η φωνή τους… 

«Ζητούμε από το υπουργείο Παιδείας να ξεκαθαρίσει τη διαδικασία για τις  πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς υπάρχει γενικότερη σύγχυση για το νέο εξεταστικό σύστημα, να μειωθεί η ύλη της τράπεζας θεμάτων», αναφέρουν οι μαθητές που ειδικά για την «Τράπεζα Θεμάτων» και αυτοί «βλέπουν» ότι πίσω από αυτό το σύστημα, κρύβεται μια προσπάθεια καθοδήγησης των υποψηφίων προς τα …Φροντιστήρια. 

Παρέμβαση εισαγγελέα για το ΑΠΘ 

Η «επιδημία» δεν αποκλείεται να εξαπλωθεί και στα Πανεπιστήμια. Η αρχή έγινε ήδη στη Θεσσαλονίκη. Περίπου 80 μέλη φοιτητικών οργανώσεων κατέλαβαν το κτίριο Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στη διαγραφή των «αιωνίων» φοιτητών. 

Η προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Σύρμω Κακάλη παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ζητώντας από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης να διακριβωθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της «διατάραξης οικιακής ειρήνης». 

Προηγήθηκε έγγραφο του πρύτανη του ΑΠΘ ο οποίος ανέφερε στην εισαγγελέα ότι δεν λειτουργεί καμία υπηρεσία του Ιδρύματος μετά την κατάληψη.