Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των ανασφάλιστων πολιτών, οι οποίοι υπολογίζονται σε 2,5 εκατομμύρια. 

Όπως αναφέρουν τα «Νέα», η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη  αποτελεί την «ωρολογιακή βόμβα» που απειλεί τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων και τινάζει στον αέρα όλες τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, ώστε να κλείσουν «μαύρες τρύπες» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν και πλέον οι ανασφάλιστοι έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στην περίθαλψη δωρεάν, στην πραγματικότητα 2, 5 εκατομμύρια πολίτες παραμένουν «όμηροι» της γραφειοκρατίας, της άγνοιας, ακόμη και της αδιαφορίας διοικητικών υπαλλήλων στο ΕΣΥ.

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας είναι αποκαλυπτικά. Από τον Ιανουάριο έως και τον περασμένο Ιούλιο, το κόστος νοσηλείας για απόρους (και άτυπα για ανασφάλιστους αφού δεν δικαιούνταν δωρεάν περίθαλψη μέχρι τότε) στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας ανήλθε στα 65,8 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, δεδομένου ότι  το ΕΣΥ δεν κλείνει τις πόρτες του ούτε στους ανασφάλιστους και άπορους αλλοδαπούς, ο λογαριασμός των νοσοκομείων εκτοξεύτηκε για την ίδια περίοδο στο ποσό των 72,3 εκατ. ευρώ. 

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου οι δαπάνες για την περίθαλψη των ανασφάλιστων θα διπλασιαστούν.