current views are: 1

10 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση10:42

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο και προληπτικά μέτρα για τον Έμπολα

Σε συναγερμό βρίσκεται ο πλανήτης προκειμένου να αντιμετωπίσει με κάθε τρόπο τον διαρκώς εξαπλούμενο ιό του Έμπολα. 

Δημοσίευση 10:42’
αρθρο-newpost

Σε συναγερμό βρίσκεται ο πλανήτης προκειμένου να αντιμετωπίσει με κάθε τρόπο τον διαρκώς εξαπλούμενο ιό του Έμπολα. 

Σε συναγερμό βρίσκεται ο πλανήτης προκειμένου να αντιμετωπίσει με κάθε τρόπο τον διαρκώς εξαπλούμενο ιό του Έμπολα

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με όλους τους αρμόδιους φορείς για την επιχειρησιακή διαχείριση του ιού Έμπολα που εμφανίστηκε πια και με επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ευρώπη.

Η υφυπουργός υγείας, Κατερίνα Παπακώστα,  επανέλαβε ότι η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί έναν τέτοιο κίνδυνο, ενώ από το υπουργείο έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

Την ίδια ώρα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή αυστηρότερων μέτρων ελέγχου για τον εντοπισμό κρουσμάτων του ιού Έμπολα στα δύο κύρια διεθνή αεροδρόμια του Λονδίνου και τους τερματικούς σταθμούς στο Λονδίνο του σιδηροδρομικού δικτύου της Γιούροσταρ, που συνδέει τη Βρετανία με την Ευρώπη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι εξαιτίας της επιδημίας του Έμπολα έχουν πεθάνει τουλάχιστον 3.800 άνθρωποι στη δυτική Αφρική, ενώ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μία Ισπανίδα νοσοκόμα έγινε πρώτο κρούσμα του ιού που μολύνθηκε εκτός της Αφρικής.

Στην άλλη μεριά του ατλαντικού ο αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζεχ Τζόνσον δήλωσε την Πέμπτη ότι θα ήθελε να επεκτείνει τα μέσα ελέγχου για τον θανατηφόρο ιό Έμπολα και σε αεροδρόμια εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Στόχος μου είναι ότι δημιουργηθούν διεθνώς όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία ελέγχου και οι ταξιδιώτες να περνούν από αυτό το σύστημα,» είπε ο Τζόνσον, μιλώντας στην Ουάσιγκτον στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. Ο αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας ανέφερε επίσης ότι οι περισσότεροι ταξιδιώτες που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες από χώρες της δυτικής Αφρικής φτάνουν στα αμερικανικά αεροδρόμια προερχόμενοι συχνά από τον ευρωπαϊκό χώρο.

Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αρχίσει έλεγχο των ταξιδιωτών που φθάνουν σε πέντε αεροδρόμια των Ηνωμένων Πολιτειών από τις τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής με τα υψηλότερα ποσοστά σε κρούσματα του ιού Έμπολα.

Την Πέμπτη οι γαλλικές αρχές σφράγισαν ένα ολόκληρο κτίριο κοντά στο Παρίσι καθώς τέσσερις από τους 60 ενοίκους του ασθένησαν με πυρετό και πονοκέφαλο και εκφράστηκαν φόβοι ότι επρόκειτο για κρούσματα του Έμπολα.
Ένας αξιωματούχος της πόλης Σεργκί Ποντουάζ, στα βορειοδυτικά του Παρισιού, δήλωσε λίγο αργότερα ότι ο συναγερμός έληξε καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν επρόκειτο για τη θανατηφόρα νόσο.
Οι τέσσερις ασθενείς είχαν φτάσει στη Γαλλία από τη Γουινέα στις αρχές Οκτωβρίου. Μέχρι στιγμής στη Γαλλία δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα του Έμπολα.

Στην Τσεχία, ένας 56χρονος που παρουσιάζει συμπτώματα της ασθένειας νοσηλεύεται στην απομόνωση, στο νοσοκομείο Μπουλόφκα της Πράγας. Ένας εκπρόσωπος του νοσηλευτικού ιδρύματος είπε ότι ο ασθενής είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Λιβερία και υποβάλλεται σε εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν σήμερα Παρασκευή.

Στη Ζιμπάμπουε, οι υγειονομικές αρχές αποφάσισαν να κλείσουν ένα ολόκληρο νοσοκομείο στη Χαράρε για να απομονώσουν έναν ασθενή που εμφανίζει επίσης συμπτώματα του Έμπολα. Οι υπόλοιποι ασθενείς της μικρής κλινικής Γουίλκινς (με 35 κλίνες) μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για το ύποπτο κρούσμα.

 


σχετικα αρθρα