Ένταση σημειώθηκε το πρωί έξω από το Πανεπιστήμιο Αθηνών όταν ο πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης έβαλε λουκέτο στην πόρτα καθώς πληροφορίες έκαναν λόγο για συμβολική κατάληψη της πρυτανείας.

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την ανάθεση της φύλαξης του πανεπιστημίου σε ιδιωτική εταιρία.

 

Το λουκέτο προκάλεσε τις διαμαρτυρίες φοιτητών αφού στις 11:30 αναμένονταν η ορκωμοσία τελειόφοιτων σπουδαστών, πτυχιούχων του τμήματος Οικονομικών Επιστημών. Τελικά η τελετή μεταφέρθηκε σε άλλη αίθουσα.

Σε ανακοίνωσή του, το ίδρυμα αναφέρει ότι από την ανάληψη των καθηκόντων τους οι νέες πρυτανικές Αρχές επισήμαναν σε όλους τους αρμόδιους φορείς το οξύτατο πρόβλημα της φύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων.

«Σημειώνουμε ότι η φύλαξη του ΕΚΠΑ πραγματοποιείτο από μόνιμο ή με σχέση ΙΔΑΧ προσωπικό φύλαξης, καθώς και -μέσω ανοικτού διαγωνισμού- από προσωπικό εταιρειών φύλαξης. Η Πολιτεία, όμως, ενώ έθεσε σε διαθεσιμότητα όλο το μόνιμο ή με σχέση ΙΔΑΧ προσωπικό φύλαξης, παράλληλα μείωσε την επιχορήγηση προς το ΕΚΠΑ, τη στιγμή που θα έπρεπε να καλύψουμε τα κενά φύλαξης -λόγω της διαθεσιμότητας- μέσω νέου διαγωνισμού, με τις γνωστές χρονοβόρες διαδικασίες!», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αναφέρεται επίσης ότι η διοίκηση του ΕΚΠΑ έχει εκκινήσει αντίστοιχες ενέργειες για την υπέρβαση των νομοθετικών και διοικητικών εμποδίων ως προς το θέμα της καθαριότητας των πανεπιστημιακών χώρων. Όπως σημειώνεται, ήδη από το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου υπάρχουν πλέον μερικά πρώτα αποτελέσματα (λειτουργούν πλέον συνεργεία καθαριότητας) και αναμένεται η πλήρης αντιμετώπιση του προβλήματος.