current views are: 2

13 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση10:54

Η αρπαγή της Περσεφόνης «οδηγός» για τον ένοικο της Αμφίπολης

Το ψηφιδωτό της Αμφίπολης επιβεβαιώνει ότι οι ερευνητές έχουν χρονολογήσει σωστά τον τύμβο, σύμφωνα με αρχαιολόγους.

Δημοσίευση 10:54’
αρθρο-newpost

Το ψηφιδωτό της Αμφίπολης επιβεβαιώνει ότι οι ερευνητές έχουν χρονολογήσει σωστά τον τύμβο, σύμφωνα με αρχαιολόγους.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Με προμπομπό τον Ερμή, ο Πλούτωνας οδηγεί ένα άρμα που το σέρνουν άλογα. Με το ένα χέρι κρατά από το στήθος την Περσεφόνη, που είναι μισόγυμνη καθώς το φόρεμά της έχει γλιστρήσει. 

Είναι το ψηφιδωτό που κοσμεί τον «Τάφο της Περσεφόνης», στις Αιγές, ο οποίος αρχικώς είχε θεωρηθεί από την ομάδα του Μανώλη Ανδρόνικου ως ο τάφος του Φιλίππου του Β΄, έχει αυτό το ψηφιδωτό που αναπαριστά την αρπαγή της Περσεφόνης.


«Με το ψηφιδωτό αυτό ομοιάζει πολύ η απεικόνιση που βρέθηκε στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη», λέει στο newpost η Αγγελική Κουκουβου, αρχαιολόγος στο Μουσείο της Θεσσαλονίκης. «Και εδώ ένας ηλικιωμένος άνδρας οδηγεί το άρμα, έχοντας ως ψυχοπομπό τον Ερμή. Βέβαια, δεν υπάρχει κάποια γυναικεία μορφή στην απεικόνιση, όμως μην ξεχνάμε ότι δεν έχει αποκαλυφθεί το έργο στο σύνολό του, παρά μόνο ένα μικρό μέρος του».

Όπως εξηγεί: «Από την ανακάλυψη του ψηφιδωτού στην Αμφίπολη αυτή τη στιγμή ένα συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί με βεβαιότητα: οι ερευνητές έχουν χρονολογήσει σωστά το μνημείο, αποδεικνύεται ότι είναι της Μακεδονικής Εποχής, στα τέλη του 4ου αιώνα».

Για τον ένοικο του τάφου, τα νέα ευρήματα δεν δίνουν πληροφορίες σύμφωνα με την κ. Κουκουβού. «Ας έχουμε υπομονή», λέει χαρακτηριστικά. 

Ο «Τάφος της Περσεφόνης» 

Στις Αιγές, σε πολύ κοντινή απόσταση από τον τάφο του Φιλίππου Β΄, βρίσκεται ο «Τάφος της Περσεφόνης».

Αρχικά είχε θεωρηθεί ότι εκεί βρίσκεται θαμμένος ο μακεδόνας βασιλιάς, μέχρι την ανακάλυψη του δεύτερου, πραγματικού τάφου.

Η ανασκαφή σταμάτησε για να συνεχειστεί όταν ο Τάφος του Φιλίππου είχε πια αποκαλύψει τα μυστικά του.

Σήμερα οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι πρόκειται για κενοτάφιο όπου οι μεταγενέστεροι των αρχαίων Μακεδόνων, που κατοίκησαν στην περιοχή, πετούσαν εκεί οστά νεκρών ζώων και ανθρώπων.


σχετικα αρθρα