current views are: 1

13 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση15:57

Κραυγή… αγωνίας από τους Λιμενικούς για τον ιό Έμπολα

Έντονη ανησυχία και «αναβρασμό» στα ενδότερα του Λιμενικού Σώματος έχει προκαλέσει ο ιός Έμπολα και τα επιβεβαιωμένα πλέον κρούσματα στην Ευρώπη.

Δημοσίευση 15:57’
αρθρο-newpost

Έντονη ανησυχία και «αναβρασμό» στα ενδότερα του Λιμενικού Σώματος έχει προκαλέσει ο ιός Έμπολα και τα επιβεβαιωμένα πλέον κρούσματα στην Ευρώπη.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη

Έντονη ανησυχία και «αναβρασμό» στα ενδότερα του Λιμενικού Σώματος έχει προκαλέσει ο ιός Έμπολα και τα επιβεβαιωμένα πλέον κρούσματα στην Ευρώπη.

Οι λιμενικοί είναι εξάλλου η πρώτη κατηγορία πολιτών που έρχεται σε επαφή με μετανάστες που έρχονται από χώρες όπου ο Έμπολα «θερίζει» και οι αξιωματικοί αφήνουν αιχμές για την ετοιμότητα του υπουργείου απέναντι στην πρόληψη αλλά και ένα ενδεχόμενο κρούσμα.  

«Ζητάμε από τον αρχηγό πλήρη ενημέρωση για τα μέτρα ασφαλείας που θα λάβει το Λιμενικό απέναντι στον ιό Έμπολα καθώς είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης με τους μετανάστες και η επικινδυνότητά μας είναι αυξημένη. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε σε τι βαθμό ετοιμότητας είναι το Σώμα σε όλες τις περιοχές απέναντι σε έναν τέτοιο ενδεχόμενο κίνδυνο καθώς υπάρχει μια λογική ανησυχία» εξηγεί στο newpost, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, (ΠΟΕΠΛΣ) κ. Γιώργος Δριβάκος. 

Ο κ. Δριβάκος προσθέτει ότι «υπάρχει σχετική ενημέρωση από τον Αύγουστο κιόλας ωστόσο τα μέτρα πρέπει να ενταντικοποιηθούν». Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, το Αρχηγείο προσανατολίζεται σε νέα μεγάλη προμήθεια σε σχετικό εξοπλισμό, όπως γάντια, μάσκες και άλλα για την προστασία των λιμενικών. Ωστόσο, σε πολλές περιοχές της χώρας με αυξημένη μετανάστευση όπως πχ η Λέσβος, η Σάμος τα προληπτικά μέτρα μάλλον πρέπει να διανθιστούν με ένα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο αφού οι λιμενικοί έρχονται πρώτοι σε επαφή με τους μετανάστες και αφού συλληφθούν μεταφέρονται για υγειονομικές εξετάσεις βάσει της σχετικής διαδικασίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ΠΟΕΠΛΣ απέστειλε επιστολή προς τον Αρχηγό του Λ.Σ σχετικά με τα ακριβή μέτρα ασφάλειας που πρέπει να λάβουν τα λιμεναρχεία ανά τη χώρα για να προστατευθούν από πιθανή έκθεση στον ιό όσοι λιμενικοί έρχονται σε επαφή με μετανάστες. 

«Με αφορμή την έξαρση του ιού Έμπολα και της επικινδυνότητα του στον ανθρώπινο οργανισμό, θα θέλαμε να ενημερωθούμε για τον οδικό χάρτη της υπηρεσίας και τον βαθμό ετοιμότητας, σε σχέση με τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα προστασίας για τους συναδέλφους και κυρίως αυτών που έρχονται σε πρώτη επαφή με παράνομους μετανάστες» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Από την μεριά της και η Ομοσπονδία Αξιωματικών του Λιμενικού προσχώρησεσε σχετική ανακοίνωση εκφράζοντας την αγωνία των στελεχών για το ζήτημα. «Με αφορμή την ραγδαία επιδείνωση μετάδοσης του ιού Έμπολα και επειδή τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω της καθημερινής υποχρεωτικής επαφής τους με παράνομους μετανάστες, στο πλαίσιο του εντοπισμού και ελέγχου παράνομων μεταναστευτικών ροών και από τις υπόψη με την ασθένεια περιοχές, ανησυχούμε. 

Τα στελέχη μας βομβαρδίζουν τις τελευταίες μέρες με ερωτήματα που βέβαια δε μπορούμε να απαντήσουμε. Επειδή η ελλιπής ενημέρωση ή ακόμα και η άγνοια σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία, απαραίτητη θεωρούμε την αναλυτική και εμπεριστατωμένη ενημέρωση του προσωπικού από την καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία του Σώματος αναφορικά με τους τρόπους μετάδοσης του ιού και την λήψη όλων των αναγκαίων πρόσθετων μέτρων διαφύλαξης της υγείας των στελεχών Λ.Σ. κατά την διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους. 

Κατόπιν των ανωτέρω και σε συνδυασμό με τις ανησυχητικές εκτιμήσεις για τη εξέλιξη μετάδοσης της νόσου τόσο του Π.Ο.Υ. όσο και άλλων επίσημων φορέων, αλλά και επειδή έως σήμερα δεν έχει περιέλθει σε γνώση μας σχετική πρωτοβουλία ενημέρωσης και λήψης πρόσθετων μέτρων πρόληψης για τα στελέχη Λιμενικού πέραν εκείνης του ΚΕΕΛΠΝΟ, παρακαλούμε για τις δικές σας οδηγίες και εντολές για όλες τις απαραίτητες από την πλευρά της Υπηρεσίας ενέργειες για την προστασία των στελεχών» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.


σχετικα αρθρα