current views are: 1

14 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση13:31

Αφιέρωμα του CNN στην Αμφίπολη και την επίσκεψη της κυρίας Κλούνεϊ (Βίντεο)

Ως το τελευταίο «μιας σειράς από αξιόλογα ευρήματα» χαρακτηρίζει το CNN το ψηφιδωτό του τύμβου της Αμφίπολης.

Δημοσίευση 13:31’
αρθρο-newpost

Ως το τελευταίο «μιας σειράς από αξιόλογα ευρήματα» χαρακτηρίζει το CNN το ψηφιδωτό του τύμβου της Αμφίπολης.

Ως το τελευταίο «μιας σειράς από αξιόλογα ευρήματα» χαρακτηρίζει το CNN το ψηφιδωτό του τύμβου της Αμφίπολης.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο αφιερώνει στις εργασίες του τύμβου Καστά εκτενέστατο άρθρο στην ιστοσελίδα του ενώ και στο τηλεοπτικό του δελτίο ειδήσεων οι ανακαλύψεις των ελλήνων αρχαιολόγων είχαν δεσπόζουσα θέση.

«Ένα επιβλητικό αρχαίο ψηφιδωτό δάπεδο που απεικονίζει έναν άνδρα να οδηγεί άρμα που το σέρνουν άλογα οδηγούμενος από τον αγγελιοφόρο θεό Ερμή είναι το τελευταία σε μια σειρά από αξιόλογα ευρήματα των αρχαιολόγων που ανακάλυψαν τον μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που έχει βρεθεί στην Ελλάδα, στην Αμφίπολη, στο βόρειο τμήμα της χώρας», αναφέρει το άρθρο του CNN.  «Κάθε νέο εύρημα αποκαλύπτει τον περαιτέρω πλούτο του τάφου και ο ενθουσιασμός μεγαλώνει ως προς το ποιος ήταν θαμμένος στον τύμβο, ο οποίος χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ. Μερικοί λένε ότι μπορεί να είναι η σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ρωξάνη, ή η μητέρα του, η Ολυμπιάδα», προσθέτει ο συντάκτης.

Το άρθρο, όμως, κάνει λόγο και για τα πλήθη που συρρέουν στην περιοχή, καθώς από τον Αύγουστο το ενδιαφέρον αυξάνεται ολο και περισσότερο.

«Εκατοντάδες τουρίστες και εκδρομείς συρρέουν στην Αμφίπολη, ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης γεμίζουν με μακροσκελείς αναφορές σχετικά με την πρόοδο των αρχαιολόγων. Τα στοιχήματα για το ποιος μπορεί να είναι ο ένοικος του τάφου δίνουν και παίρνουν, κάποια περισσότερο και κάποια λιγότερο σοβαρά καθώς στην… κληρωτίδα έχει μπει ακόμη και το όνομα του “Ιντιάνα Τζόουνς”», αναφέρει ο συντάκτης, αφήνοντας και αιχμές για την επικοινωνιακή διαχείριση της ανασκαφής: «Η κυβέρνηση προειδοποιεί κατά των αβάσιμων αναφορών, αλλά την ίδια στιγμή συνεχίζει να τροφοδοτεί το δημόσιο ενδιαμφέρον, με σχεδόν καθημερινές αναφορές από την Αμφίπολη στην κρατική τηλεόραση ΝΕΡΙΤ».

Στο δημοσίευμα γίνεται και εκτενής αναφορά στην επίσκεψη της δικηγόρου Αμάλ Αλαμουντίν, συζύγου του Τζορτζ Κλούνεϊ, στην Ελλάδα, προκειμένου να συζητηθεί με την ελληνική κυβέρνηση ο τρόπος διεκδίκησης της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα.

«Προσπαθώντας η Ελλάδα, με ματιές στο παρελθόν, να στραφεί προς το μέλλον μεσούσης της κρίσης, ετοιμάζεται να επαναφέρει στο προσκήνιο μια γνωστή πολιτιστική απαίτηση, την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα που στεγάζονται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο. Η Ελλάδα λέει ότι είχαν αφαιρεθεί παράνομα και ζητούν τον επαναπατρισμό τους.  Τρεις εξέχοντες δικηγόροι έχουν φθάσει στην Ελλάδα για συνομιλίες με την κυβέρνηση για να διερευνήσει τη νομική οδό για την επιστροφή των μαρμάρων. Την προσοχή, όμως, προσελκλύει η νεότερη των τριών, η 36χρονο Αμάλ Αλαμουντίν η οποία πρόσφατα έγινε κυρία Τζορτζ Κλούνεϊ». 
 

 

 


σχετικα αρθρα