Μεγάλες καθυστερήσεις στις πτήσεις των αεροσκαφών, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, όπου αναμένεται αύξηση της αεροπορικής κίνησης κατά 12% με 15%, ενδέχεται να παρατηρηθούν, αν δεν γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, επισημαίνει η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, σημειώνοντας, ότι υπό τις παρούσες εργασιακές συνθήκες δεν είναι δυνατόν να παραχθεί το απαιτούμενο έργο με απόλυτη ασφάλεια και η Ένωση δε μπορεί να εγγυηθεί τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας.

Οι ελεγκτές υπενθυμίζουν ότι έχουν γίνει στον κλάδο μειώσεις αποδοχών όπως σε όλους τους εργαζόμενους και δεν έχουν πληρωθεί για τα δεδουλευμένα των νυχτερινών και των αργιών από τον Ιανουάριο του 2011. Επίσης, επισημαίνουν ότι για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας απαιτούνται περίπου 60 προσλήψεις, το κόστος μισθοδοσίας των οποίων θα είναι ανταποδοτικό, καθώς θα καταβάλλεται από τις αεροπορικές εταιρείες μέσω των τελών υπερπτήσης.

Παράλληλα, αφήνουν σαφείς αιχμές κατά του πρόσφατου νομοσχεδίου, που ψηφίστηκε στη Βουλή, για την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και το οποίο, σύμφωνα με τους ελεγκτές, προβλέπει την παροχή ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας μόνο πάνω από την ελληνική επικράτεια και όχι πάνω από τα διεθνή ύδατα, τα οποία αποτελούν τα 2/3 του ελληνικού FIR, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα που αφορούν στην εθνική κυριαρχία.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας καλούν τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, να δώσει άμεση λύση στα προβλήματα, τα οποία, όπως υποστηρίζουν, δεν έχουν κανένα κόστος για το Δημόσιο.