current views are: 1

14 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση12:26

Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού

Απερρίφθη το αίτημα αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, ο οποίος έχει καταδικαστεί για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη».

Δημοσίευση 12:26’
αρθρο-newpost

Απερρίφθη το αίτημα αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, ο οποίος έχει καταδικαστεί για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη».

Απερρίφθη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά το αίτημα αποφυλάκισης και κατ΄ οίκον κράτησης του Σάββα Ξηρού, ο οποίος έχει καταδικαστεί για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη».

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που έχει εξετάσει το φάκελο του Σάββα Ξήρου είχε ζητήσει ιατρική πραγματογνωμοσύνη από τρεις καθηγητές γιατρούς, κυρίως για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και την πολιομυελίτιδα από την οποία πάσχει, σύμφωνα με τους συνηγόρους του. 

 

Ο Ξηρός μεταφέρθηκε το πρωί, συνοδεία ανδρών της Αντιτρομοκρατικής, στα δικαστήρια Πειραιά, προκειμένου να παρουσιαστούν οι σχετικές πραγματογνωμοσύνες για την κατάσταση της υγείας του.

Το σκεπτικό της απόφασης δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, ενώ στο δικαστήριο κατέθεσαν σήμερα δύο ιατροδικαστές, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, καθώς και άλλοι μάρτυρες.

Στην πρώτη πραγματογνωμοσύνη αναφέρεται ότι ο Σ. Ξηρός πράγματι πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας χωρίς να διευκρινίζεται αν χρήζει κατ’ οίκον νοσηλείας, ενώ στη δεύτερη, αναφέρεται ότι ο κρατούμενος πάσχει από μια μορφή πολιομυελίτιδας που, σύμφωνα με τους διεθνείς όρους, δεν μπορεί να συνδεθεί με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά ούτε και να αποκλειστεί.

Οι δύο ιατροδικαστές στις καταθέσεις τους ανέφεραν ότι υπάρχουν ιατρικές γνωματεύσεις για τις παθήσεις του και το ποσοστό αναπηρίας του Σ. Ξηρού που φθάνει το 93%.

Πρόσθεσαν επίσης ότι το βασικότερο πρόβλημα για τον κρατούμενο είναι ότι δεν βλέπει και καθημερινά χρειάζεται τη χορήγηση του φαρμάκου «ιντερφερόνη» για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας σε ενέσιμη μορφή και σε χώρο αντισηψίας –κάτι που δεν έχει αυτήν τη στιγμή ο χώρος του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού. Είπαν ακόμη ότι ο Σάββας Ξηρός είναι ένας πολυσυστημικός ασθενής και υπάρχει κίνδυνος ανά πάσα στιγμή για την υγεία του.

Ο Σπύρος Φυτράκης, συνήγορος του Σάββα Ξηρού, σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου είπε ότι «δεν άκουσα κανένα σκεπτικό αλλά ούτε και η πρόταση της εισαγγελέως είχε κάποια σκέψη».

«Κατανοώ ότι είμαστε σε ένα στάδιο αυξημένης καταστολής στη χώρα για πάρα πολύ ειδικούς λόγους. Οι πρώτοι είναι οικονομικοί, οι δεύτεροι είναι η καταστολή των φαινομένων πίεσης που δέχεται το πολιτικό σύστημα και τρίτον η ωμή παρέμβαση υπουργών και άλλων αξιωματούχων του κράτους στη δικαιοσύνη», υποστήριξε ο κ. Φυτράκης εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του, για το γεγονός ότι η χώρα έχει καταδικασθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για βασανισμό του συγκεκριμένου προσώπου, χωρίς να λάβει υπόψη το ιστορικό του, αλλά μόνο τον ιατρικό του φάκελο και τον τρόπο κράτησής του.

Η συνήγορος του Σ. Ξηρού, Άννυ Παπαρούσου είπε ότι στον πελάτη της έχει διαπιστωθεί το υψηλότερο ποσοστό αναπηρίας που έχει διαγνωσθεί σε κρατούμενο των Φυλακών Κορυδαλλού, ότι πάσχει από πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας και έναν συνδυασμό άλλων ασθενειών, όπως τύφλωση και άλλες διάφορες σοβαρές παθήσεις και με βάση αυτά τα δεδομένα και τη νομολογία αυτού του δικαστηρίου στο οποίο έγινε η προσφυγή, ήταν μονόδρομος η κατ΄ οίκον νοσηλεία.

«Από εδώ και στο εξής μιλάμε για άλλη πορεία στην υγεία του Σάββα Ξηρού με συνεχή επιδείνωση», τόνισε η κ. Παπαρούσου και πρόσθεσε ότι για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, καταδικάστηκε και η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς δεν παρέσχε στον άνθρωπο αυτόν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα έτσι ώστε να μην επιδεινωθεί η υγεία του.

Η κ. Παπαρούσου μίλησε επίσης για πολιτική παρέμβαση στην υπόθεση του Σάββα Ξηρού, σχολιάζοντας πρόσφατη αναφορά του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, χωρίς όπως σημείωσε, να υπάρχει καμία αιτιολογία.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας, είχε δηλώσει στις 2 Οκτωβρίου -με αφορμή τη σύλληψη του φερόμενου ως συνεργού του Νίκου Μαζιώτη, Αντώνη Σταμπούλου, στον Βύρωνα Αττικής- ότι «στο λιμάνι του Πειραιά είχε εκραγεί βόμβα στα χέρια του Σάββα Ξηρού και στις 14/10 εκδικάζεται η αίτηση για τον κατ’ οίκον εγκλεισμό του Σάββα Ξηρού».

Η κ. Παπαρούσου είπε ότι σε καμία περίπτωση δε συνδέεται η μία υπόθεση με την άλλη.

Ο Σ. Ξηρός, μέσω των δύο συνηγόρων του, χαρακτήρισε «καταυλισμό» τον χώρο του νοσοκομείου των Φυλακών Κορυδαλλού όπου κρατείται. Ανέφερε επίσης ότι είναι μόνος του χωρίς καμία βοήθεια και ότι αυτό που ζητάει είναι να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος για την περίπτωσή του.


σχετικα αρθρα