Ενα βήμα πριν από την επιβολή δυσθεώρητων προστίμων για τις παράνομες χωματερές βρίσκεται πλέον η χώρα μας, στη χειρότερη δυνατή οικονομική συγκυρία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε την τελευταία προειδοποίηση, επισημαίνοντας μάλιστα ότι αφορά όλες τις παράνομες χωματερές που λειτουργούν σήμερα στη χώρα και όχι μόνο τις 1.125 στις οποίες αναφερόταν η καταδίκη από το Ευρωδικαστήριο το 2005. Ταυτόχρονα απέστειλε τελευταία προειδοποίηση και για δύο ΧΥΤΑ που λειτουργούν με όρους χωματερών, της Αθήνας (Φυλή) και της Ζακύνθου.

Στη δεύτερη προειδοποιητική επιστολή η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των παράνομων χωματερών (ΧΑΔΑ), πέντε χρόνια μετά την καταδίκη της από το Ευρωδικαστήριο. Μάλιστα διευκρινίζει προς αποφυγή... δημιουργικής λογιστικής, ότι η εκτέλεση της απόφασης αφορά και όσες χωματερές άνοιξαν μετά το 2005. «Η απόφαση του δικαστηρίου έχει γενικό πεδίο εφαρμογής και αφορά στην ύπαρξη των ΧΑΔΑ και στους κινδύνους που ενέχουν για το περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου», αναφέρεται την επιστολή.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Κομισιόν, εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να γίνεται δέκτης καταγγελιών για παράνομες χωματερές στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό ζητεί από τις ελληνικές αρχές να αποστείλουν «πλήρη κατάλογο ανά περιφέρεια με τις τοποθεσίες ή ονομασίες των περίπου 750 ΧΑΔΑ που εξακολουθούν να λειτουργούν ή που βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης». Η Κομισιόν ζητεί απαντήσεις έως τις 28 Δεκεμβρίου και εφιστά την προσοχή της κυβέρνησης «στις χρηματικές κυρώσεις που μπορεί να επιβάλει το δικαστήριο σε κράτος - μέλος που δεν συμμορφώθηκε με την απόφασή του».

Τι είναι πιθανό να συμβεί στην περίπτωση που η Ελλάδα βρεθεί για δεύτερη φορά στο εδώλιο του Ευρωδικαστηρίου; Μαζί με τις προειδοποιητικές επιστολές προς τη χώρα μας, η Κομισιόν δημοσιοποίησε την εισήγησή της για τρεις χωματερές που δέχονται επικίνδυνα απόβλητα στην Ιταλία. Εισηγείται λοιπόν ημερήσιο πρόστιμο 195,84 ευρώ ανά χωματερή από την ημέρα που θα εκδοθεί η δεύτερη καταδίκη έως την πλήρη συμμόρφωση και 21,42 ευρώ ανά χωματερή για κάθε ημέρα που μεσολάβησε από την πρώτη έως τη δεύτερη καταδίκη.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή