Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Είναι λίγο δύσκολο, έχει πολλές μαθηματικές πράξεις, όμως το συμπέρασμα είναι ένα: όσο πλήρωσε ο καταναλωτής για το πετρέλαιο πέρσι τον Οκτώβριο, τόσο θα πληρώσει και φέτος. 

Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 30% φαίνεται μεγάλη, καταλήγει όμως να είναι ανεπαίσθητη, καθώς υπολογίζεται όχι στην περσινή αλλά στην σημερινή τιμή του πετρελαίου που-έστω κι αν δεν το πολυκαταλάβαμε στα πρατήρια καυσίμων-έχει μειωθεί! 

Πώς γίνεται αυτό; 

Οι μαθηματικές πράξεις και αλχημείες γίνονται όλο και πιο δυσνόητες όσο ακολουθούν την διαδρομή του πολύτιμου καυσίμου: από την γεώτρηση στο διϋλιστήριο, κατόπιν στο βυτιοφόρο, από εκεί στις δεξαμενές των πρατηρίων και, τέλος, στο καλοριφέρ της πολυκατοικίας. 

Το συμπέρασμα είναι ένα:

  • Τον Οκτώβριο του 2013 το πετρέλαιο πωλήθηκε προς 1,27 ευρώ / λίτρο.
  • Τον Οκτώβριο του 2014 το πετρέλαιο θα πωληθεί προς 1,05 ευρώ/λίτρο.
  • Μια μείωση 12 λεπτών που με την πρώτη ματιά δεν μοιάζει για 30%. 

Με τη βοήθεια του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) Γιώργου Ασμάτογλου, κάνουμε την απλή μέθοδο των τριών: 

«Σήμερα τα 1000 λίτρα πετρελαίου κοστίζουν 330 ευρώ. Το 30% στα 330 ευρώ είναι 9,90 ευρώ. Τα αφαιρούμε λοιπόν, οπότε τα 1000 λίτρα πετρελαίου κοστίζουν 230 ευρώ. Προσθέτουμε το ΦΠΑ 23%...».

Εδώ διακόπτουμε μπερδεμένοι τον πρόεδρο:  

«ΦΠΑ; Ποιον ΦΠΑ; Δεν είναι στα 330 ευρώ ο ΦΠΑ;»

«Όχι, σας έκανα την πράξη προ φόρων», λέει ο Γιώργος Ασμάτογλου. 

Η πράξη αυτή πήρε πολλές ώρες για να γίνει κατανοητή. Επόμενο βήμα, η τιμή του πετρελαίου διεθνώς. 

Όπως έγραψε το newpost -και με ερώτησή του στη Βουλή ο Βασίλης Οικονόμου ζήτησε να μάθει πώς το χειρίζεται η κυβέρνηση- η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει στα 89,5 δολάρια το βαρέλι, σπάζοντας το φράγμα των 90 δολαρίων και φτάνοντας σε χαμηλό διετίας. 

Η αίσθηση στην αγορά, πάντως, δεν ήταν αντίστοιχη, ούτε για τους οδηγούς ούτε για τους νοικοκυραίους που από σήμερα θα φροντίσουν για ζεστό χειμώνα: 

«Μα το πετρέλαιο είναι χρηματιστηριακό προϊόν. Αν η τιμή του διεθνώς υποχωρήσει αλλά, ταυτόχρονα, υποχωρεί και το ευρώ έναντι του δολαρίου, εξισορροπείται», λέει ο πρόεδρος των Πρατηριούχων. 

Δεκτόν. 

Έτσι λοιπόν μένουμε στην τιμή του πετρελαίου σήμερα, που αρχίζει η διάθεση στα νοικοκυριά: «Εγώ θα πουλήσω με 1.06. Δεν ξέρω πόσο θα αγοράσω, αλλά όσο και αν αγοράσω τόσο θα πουλήσω», λέει ο πρόεδρος.  

Σημείωση: η τιμή 1,06 ευρώ / λίτρο αφορά μόνο:

 - όσους παραγγείλουν πετρέλαιο από κοντινό τους πρατήριο (αλλιώς χρεώνεται και μεταφορικά)
 -όσους παραγγείλουν τουλάχιστον 1000 λίτρα πετρελαίου (αλλιώς χρεώνεται τιμή λιανικής !) 

Γιατί όπως εξηγούν όλοι οι πρατηριούχοι που μίλησαν στο newpost: «Αν κάποιος παραγγείλει 200 λίτρα θα χρεωθεί διαφορετικά. Το κέρδος του εμπόρου στα 1000 λίτρα είναι 30 ευρώ, στα 200 λίτρα μόλις 7,5 ευρώ. Ποιος θα βάλει στο βυτιοφόρο του 15 ευρώ βενζίνη για να μεταφέρει 200 λίτρα από την Αγία Παρασκευή προς το Περιστέρι (π.χ) και να πληρώσει και από την τσέπη του;» 

Ένα είναι σίγουρο με την τιμή του πετρελαίου στην Ελλάδα. Η τιμή... τιμή δεν έχει...