Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί από αύριο και για δύο ημέρες η διεθνής συνάντηση 2014, των Εθνικών Χειριστών του Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες».

Αντικείμενο της συνάντησης -στην οποία θα συμμετέχουν 70 εκπρόσωποι του προγράμματος από όλον τον κόσμο- όπως ανακοίνωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η διεθνής συντονίστρια του προγράμματος, Σόφη Μπασέ Γρανάδος, θα είναι κυρίως η ανταλλαγή προτάσεων για την τροποποίηση και βελτιώσεις του θεσμού, με στόχο την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό.
 
Η συνάντηση έχει και έντονο ελληνικό ενδιαφέρον καθώς το 2014 η χώρα μας κέρδισε 408 γαλάζιες σημαίες με την υπεύθυνη του προγράμματος για την Ελλάδα Δαρεία- Νεφέλη Βουρδουμπά να δηλώνει ότι στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι ο αριθμός αυτός να αυξηθεί κατά 50%.
 
Ωστόσο, η κ. Βουρδουμπά αναφέρθηκε και στην «υποστολή» το 2014 γαλάζιων σημαιών από 38 ελληνικές παραλίες με κυριότερη, όπως τόνισε, αιτία το γεγονός ότι οι παραλίες αυτές δεν είχαν τη στοιχειώδη οργάνωση. Όπως είπε η κ. Βουρδουμπά, οι παραλίες αυτές αποκλείονται για το 2015 από το πρόγραμμα.
 
Η επιλογή της Κρήτης για την πραγματοποίηση της συνάντησης, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, Λεωνίδας Κόλλας, δεν ήταν τυχαία, καθώς το νησί παρά τη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη έχει καταφέρει υψηλά στάνταρ στην προστασία της φύσης, κατακτώντας φέτος 105 γαλάζιες σημαίες. Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά είπε, «η ουσία δεν είναι ο αριθμός αλλά η ποιότητα».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας περιέγραψε το πλαίσιο των δράσεων του δήμου για την προστασία του περιβάλλοντος και των παραλιών, επισημαίνοντας ότι για το 2015 στόχος του δήμου είναι οι 11 παραλίες με γαλάζιες σημαίες να γίνουν περισσότερες.
 
Στη σημασία που αποδίδει στον θεσμό της γαλάζιας σημαίας, η Περιφέρεια Κρήτης αναφέρθηκε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Σημαντηράκης, επισημαίνοντας ότι προσφέρει πολλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.