current views are: 1

15 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση20:04

Νέος πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών ο Κώστας Αγοραστός

Νέος πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας εξελέγη ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Δημοσίευση 20:04’
αρθρο-newpost

Νέος πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας εξελέγη ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Νέος πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας εξελέγη ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Ο κ. Αγοραστός απέσπασε 15 θετικές ψήφους μεταξύ των 25 μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. 

Η εκλογή του αναμενόταν καθώς είχε ήδη διασφαλίσει 10 έδρες (οι 6 περιφερειάρχες και 4 εκλεγμένα μέλη) στις αρχαιρεσίες της περασμένης Κυριακής. 

Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θόδωρος Γαλιατσάτος, έλαβε 7 ψήφους.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, έλαβε 3 ψήφους.

Στη θέση του α’ αντιπροέδρου εξελέγη ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, τον οποίον πρότεινε για τη θέση ο κ. Αγοραστός. Ο κ. Σγουρός εξελέγη με 14 ψήφους υπέρ, 9 λευκά και 2 αποχές.

Στη θέση του β’ αντιπροέδρου εξελέγη ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, η υποψηφιότητα του οποίου έλαβε 15 υπέρ, 8 κατά και 2 απόντες.

Στη θέση του γραμματέα εξελέγη ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης (ΝΔ), με 12 ψήφους έναντι των 11 ψήφων που έλαβε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος (ΣΥΡΙΖΑ).

Στη θέση του ταμία εξελέγη η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστίνα Καλογήρου, με 15 ψήφους.

Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, επέλεξε να μη θέσει η ίδια υποψηφιότητα και να προτείνει ως υποψήφιο για το προεδρείο της ΕΝΠΕ τον κ. Γαλιατσάτο.

Σε δήλωση μετά την εκλογή του, ο κ. Αγοραστός τόνισε:

«Τα επόμενα πέντε χρόνια η ΕΝΠΕ θα κληθεί να παίξει ένα εθνικό ρόλο γιατί θα είναι ίσως η μόνη σταθερά του πολιτικού συστήματος» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο νέο-εκλεγείς πρόεδρος της Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Όπως σημειώνει, αν και σήμερα ζήτησε «να υπάρξει διαπαραταξιακό Προεδρείο και Εκτελεστική, δυστυχώς η πρόωρη αποχώρηση και η εμμονή ορισμένων για συγκεκριμένη θέση δεν το επέτρεψε. Λυπάμαι για την αντίδραση αυτή».

Στο μεταξύ, οι Περιφερειάρχες Αττικής Ρένα Δούρου, Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης και Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος, τα εκλεγέντα μέλη του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ αντιπεριφερειάρχες Αττικής Σπύρος Τζόκας και Κοζάνης Παναγιώτης Πλακέντας και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Στερεάς Ελλάδας Νίκος Στούπης και Πελοποννήσου Νίκος Πατσαρινός κατηγορούν τον κ. Αγοραστό για επιλεκτικές συνεννοήσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να μην εκλεγεί ένα αντιπροσωπευτικό προεδρείο.

Στην ανακοίνωσή τους καταλογίζουν στον κ. Αγοραστό ότι «επέλεξε την εξάρτηση από τον κ. Σγουρό και απέρριψε τη δημοκρατική, πλουραλιστική εκπροσώπηση στο προεδρείο όλων των παρατάξεων. Μοίρασε την τράπουλα των θέσεων με στενά κριτήρια κομματικής επιβίωσης, όπως συμβαίνει σήμερα στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, αναγκάζοντας σε αποχώρηση όλες εκείνες τις πλευρές που δεν συμφωνούσαν με αυτή την προσέγγιση».