current views are: 1

16 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση08:38

Η Αμάλ Αλαμουντίν ήρθε, έφυγε και προκάλεσε… πανικό (φωτό)

Αναχώρησε από τη χώρα μας σήμερα η νομικός Αμάλ Αλαμουντίν, η οποία με την επίσκεψή της στην Ελλάδα για την επιστροφή των Μαρμάρων προκάλεσε ενθουσιασμό εντός αλλά έντονες αντιδράσεις εκτός.

Δημοσίευση 08:38’
αρθρο-newpost

Αναχώρησε από τη χώρα μας σήμερα η νομικός Αμάλ Αλαμουντίν, η οποία με την επίσκεψή της στην Ελλάδα για την επιστροφή των Μαρμάρων προκάλεσε ενθουσιασμό εντός αλλά έντονες αντιδράσεις εκτός.

Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Αναχώρησε από τη χώρα μας σήμερα η νομικός Αμάλ Αλαμουντίν, η οποία με την επίσκεψή της στην Ελλάδα για την επιστροφή των Μαρμάρων προκάλεσε ενθουσιασμό εντός αλλά έντονες αντιδράσεις εκτός.

Η 36χρονη δικηγόρος κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής της είχε επαφές με έλληνες αξιωματούχους μαζί με την ομάδα της που αποτελούταν από βρετανούς νομικούς και μεταξύ άλλων είδε τον υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, και τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ενώ ξεναγήθηκε και στο Μουσείο Ακρόπολης. 

Σε κάθε περίπτωση, η Αμάλ τράβηξε τα βλέμματα όλων, τα φλας των φωτογράφων αλλά και τον… φθόνο μερίδας Βρετανών ως γυναίκα ιδιαίτερα όμορφη και κομψή, ως νομικός με ακτιβιστικές διαστάσεις αλλά και ως διασημότητα καθότι προσφάτως σύζυγος Κλούνει.

Ας θυμηθούμε όμως τα αξέχαστα καρέ της Αμάλ στην Αθήνα με… φόντο τα Μάρμαρα.

Όπως ήταν αναμενόμενο θα πούμε, οι δηλώσεις της Αμάλ Αλαμουντίν δεν θα μπορούσαν να περάσουν ασχολίαστες όχι μόνο από βρετανικά αλλά και αμερικανικά ΜΜΕ

Χαρακτηριστικό δημοσίευμα είναι το πιο πρόσφατο άρθρο του περιοδικού Time με τίτλο «Η Αμάλ Αλαμουντίν είναι το τελευταίο έκθεμα στο Μουσείο των Αποδυναμωμένων Γυναικών», το βρετανικό περιοδικό γράφει ότι η Λιβανέζα δικηγόρος τείνει να χάσει τη σοβαρότητα που εξέπεμπε. Παραποιώντας μάλιστα το σλόγκαν της ελληνικής καμπάνιας για επιστροφή των Γλυπτών στη χώρα μας, το Time ζητά: «Φέρτε πίσω την Αμάλ». 

«Η φρενίτιδα των φλας και ο σχολιασμός της μόδας που ακολούθησαν την επίσκεψη της κυρίας Κλούνεϊ δείχνουν ότι έχει εμπλακεί σε μια… πολιτιστική υπόθεση με μεγαλύτερη μακροζωία και σημασία από την αφαίρεση κάποιων παλαιών έργων τέχνης, όσο σημαντικά και αν αυτά μπορεί να είναι», γράφει το περιοδικό.

Στην ίδια γραμμή, άλλωστε, κινήθηκε την Τετάρτη και η Daily Mail. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «τσίρκο των ελληνικών μέσων ενημέρωσης» έξω από το Μεγάλη Βρετανία, στο κέντρο της Αθήνας, ενώ σημείωνε πως «θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι κάποιος παγκόσμιος ηγέτης ήταν στην πόλη ή πως οι… γνωστοί Ελληνες ταραξίες ετοιμάζονταν για μια ακόμη πορεία προς το ελληνικό κοινοβούλιο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πλατεία. Αλλά, όχι, δεν υπάρχουν ταραχές αυτή την εβδομάδα και οι ηγέτες του κόσμου βρίσκονται σε… λεπτή θέση, καθώς η Ελλάδα σήμερα είναι το οικονομικό… μπαλάκι της Ευρώπης».

Τελικά, η Αμάλ έδειξε τη γραμμή διεκδίκησης με την συνέντευξή της στο Μουσείο της Ακρόπολης. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει δίκιο που ζητά την επιστροφή των γλυπτών 200 χρόνια μετά την απομάκρυνσή τους. Είναι μία αδικία που έχει κρατήσει πολύ μεγάλο διάστημα, ένα θέμα που βρίσκεται στα δέκα πιο επείγοντα, όσον αφορά στα έργα τέχνης. Ήρθε η ώρα το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Γλυπτά στην Ελλάδα, ενώ το πρόβλημα μπορεί να λυθεί προς όφελος και των δύο λαών», εξήγησε η Αμάλ Αλαμουντίν.
 
«Το θέμα δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, τα Μάρμαρα είναι σημαντικά για όλον τον κόσμο. Αποτελεί φοβερή βαρβαρότητα το γεγονός ότι τα γλυπτά βρίσκονται σε δύο ξεχωριστούς χώρους, το 60% στην Ελλάδα και το 40% στη Βρετανία. Αν συνενωθούν, όλος ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να δει την απαρχή του πολιτισμού» ανέφερε ο συνεργάτης της κ. Ρόμπερτσον.

Η κυρία Αλαμουντίν συναντήθηκε και με τον Αντώνη Σαμαρά και ο πρωθυπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την πολύτιμη στήριξη που δίνεται στην Ελλάδα, προκαλώντας για μια ακόμη μια φορά το… μένος του βρετανικού Τύπου.

Ωστόσο, αιχμηρά σχόλια εντός της χώρας προκάλεσε το γεγονός ότι η Αμάλ δεν ανέβηκε στον Παρθενώνα καθότι δεν διέθετε τα σωστά παπούτσια, αλλά όλα αυτά ξεχάστηκαν όταν η Ελένη Λουκά έσπευσε να φιλήσει την Αμάλ και την συγχαρεί. Τέλος, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε αυτό που λέμε… ελληνική φιλοξενία στην Αλαμουντίν καθώς από δείπνο σε δείπνο και από ξενάγηση σε ξενάγηση την είχαν όχι μόνο στο σπίτι συνεργάτιδας του Σαμαρά αλλά και σε γνωστό εστιάτοριο στο Μικρολίμανο με την κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη.
 

Ο δρόμος που έχει ανοιχτεί πάντως για την διεκδίκηση είναι μάλλον μακρύς ωστόσο τα σημάδια είναι θετικά…


σχετικα αρθρα