Εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία εγκληματική ομάδα που παγίδευε ΑΤΜ τραπεζών και υπέκλεπτε προσωπικά δεδομένα από κάρτες για την κατασκευή καρτών-κλώνων και στη συνέχεια μετέφερε ποσά σε λογαριασμούς στο εξωτερικό. 

Συνελήφθησαν δύο Ρουμάνοι ηλικίας 27 και 29 ετών, μέλη της σπείρας, οι οποίοι λίγο νωρίτερα επιχείρησαν με τη χρήση ειδικού εργαλείου να αφαιρέσουν μηχανισμό υποκλοπής δεδομένων καρτών από τη σχισμή υποδοχής της κάρτας σε ΑΤΜ υποκαταστήματος τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας. Αναζητούνται οι συνεργοί τους.

Πως παγίδευαν ΑΤΜ

Όπως προέκυψε από την έρευνα οι δράστες είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα και προέβαιναν στην κατασκευή αυτοσχέδιων μηχανισμών παγίδευσης τραπεζικών καρτών, τους οποίους τοποθετούσαν σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης και υπέκλεπταν τα προσωπικά δεδομένα από τις πρωτότυπες κάρτες, κατά την ώρα της συναλλαγής από το νόμιμο κάτοχό τους, μέθοδος δράσης γνωστή ως «skimming».

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τα υποκλαπέντα δεδομένα κατασκεύαζαν κάρτες-κλώνους και εκταμίευαν παράνομα, χρηματικά ποσά από τους λογαριασμούς των νόμιμων δικαιούχων, πραγματοποιώντας συναλλαγές σε χώρες του εξωτερικού, μέθοδος γνωστή ως « milking».

Τρία τα ύποπτα μηχανήματα- Πως σήκωναν χρήματα

Μέχρι στιγμής, έχει διαπιστωθεί ότι μέλη της σπείρα είχαν εγκαταστήσει αντίστοιχους μηχανισμούς και σε άλλα δύο ΑΤΜ. Συνολικά υποκλάπηκαν δεδομένα για 437 πιστωτικές κάρτες χρηστών ΑΤΜ. Με τη χρήση αυτών των καρτών-κλώνων πραγματοποιήθηκαν αναλήψεις μετρητών από διάφορα ΑΤΜ σε Αμερική, Γουατεμάλα και Φιλιππίνες που υπερβαίνουν το ποσό των 28.000 ευρώ.

Στην κατοχή των συλληφθέντων και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα μηχανήματα ΑΤΜ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Ένας μηχανισμός παγίδευσης ΑΤΜ, αποτελούμενος από μία ράβδο πανομοιότυπη σε χρώμα και υφή με εκείνη των ΑΤΜ περιέχουσα μία μικροκάμερα, ένα μηχανισμό αντιγραφής- skimmer της μαγνητικής ταινίας που βρισκόταν μέσα στην υποδοχή της κάρτας.

  • Ένα ειδικό εργαλείο-εξωλκέα ο οποίος χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση και την αφαίρεση του ανωτέρω μηχανισμού.

  • Έξι  πλαστικές κάρτες διαφόρων τύπων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα για τον προσδιορισμό της προκληθείσας, στα πιστωτικά ιδρύματα, ζημίας συνεχίζεται.