«Χωρίς αμφιβολία ο νεκρός ήταν εξαιρετικά σημαντικός», τόνισε η  προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, σχετικά με τον «ένοικο» του τάφου της Αμφίπολης.

Στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων για την πορεία των ανασκαφών, κατά την οποία αποκαλύφθηκε πως  το τρίτο πρόσωπο στο ψηφιδωτό είναι η Περσεφόνη, η κυρία Περιστέρη δήλωσε πως «η αρπαγή είναι ένα καθαρά ταφικό θέμα. Έχουμε ένα ακόμη δείγμα χρονολόγησης του τάφου: Τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.».

Από την πλευρά της, η γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σχετικά με την αναπαράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης είπε:

«Βρίσκουμε την σκηνή της αρπαγής της Περσεφόνης στην τοιχογραφία του λεγόμενου τάφου της Περσεφόνης, στο βασιλικό νεκροταφείο των Αιγών. Έχουμε και δεύτερη απεικόνιση με τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη, σε σκηνή ιερού γάμου, στο ερεισίνωτο του μαρμάρινου θρόνου, στον τάφο της Ευρυδίκης, μητέρας του Φιλίππου, στις Αιγές. Οι σκηνές αυτές συνδέονται με τις λατρείες του κάτω κόσμου, με την Ορφική λατρεία- κάθοδος στον Άδη-καθώς και με τις διονυσιακές τελετές. Ο εκάστοτε επικεφαλής του οίκου των Μακεδόνων ήταν ο αρχιερέας αυτών των λατρειών. Σας θυμίζω την πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» για τα κατάλοιπα της μάσκας που βρέθηκαν στα κατάλοιπα των οστών του Φιλίππου. Σύμφωνα με τους ειδικούς ήταν η μάσκα, την οποία φορούσε ο Φίλιππος στις ορφικές τελετές. Επομένως, η παράσταση στην περίπτωσή μας έχει συμβολική σημασία, η οποία μπορεί να δηλώνει κάποια σχέση του ”ενοίκου” του τάφου με τον μακεδονικό οίκο. Ο πολιτικός συμβολισμός είναι πολύ ισχυρός σε όλες τις εποχές». 

Σε άλλο σημείο, η κυρία Περιστέρη έκανε λόγο και για κινητά ευρήματα που έχουν έρθει στο φως κατά τις ανασκαφικές εργασίες στον τύμβο Καστά. «Έχουμε βρει κινητά, όπως κεραμική, καρφιά κ.ά. Όλα χρειάζονται συντήρηση και όλα χρειάζονται μελέτη», σημείωσε.

Όσον αφορά στο θέμα του Μουσείου των Σερρών, η Κατερίνα Περιστέρη ανέφερε ότι το ψάχνουν από το 2004, ενώ η Λίνα Μενδώνη υπογράμμισε:

«Τα ευρήματα από τις ανασκαφές που γίνονται εδώ, προφανώς θα μείνουν εδώ. Αυτή η συζήτηση είναι παραπληροφόρηση. Ουδέποτε ετέθη θέμα μετακίνησης ευρήματος, οπουδήποτε αλλού, όχι μόνον από την Αμφίπολη, αλλά από οποιοδήποτε σημείο της χώρας. Η πολιτική του Υπουργείου είναι, όπου είναι δυνατόν να επιστρέφονται ευρήματα- ακόμη και από παλαιότερες ανασκαφές- στον τόπο που έχουν βρεθεί. Δεν υπάρχει ανασκαφικό εύρημα, που να απομακρύνεται από τον τόπο του. Ομολογώ πώς δεν καταλαβαίνω πώς ξεκίνησε και γιατί γίνεται μια τέτοια συζήτηση. Αυτά είναι εκ του πονηρού».

Σε ερώτηση για το αν ο τύμβος Καστά είναι βασιλικός τάφος, η κυρία Περιστέρη δήλωσε ότι «είναι νωρίς. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτε αν δεν τελειώσει η ανασκαφή. Είναι πολύ σημαντικός. Η σημαντικότητα του μνημείου ανεβαίνει και με το ψηφιδωτό που πρώτη φορά απαντάται σε ταφικό μνημείο». Ακόμη, είπε, πως η φθορά του ψηφιδωτού είναι είναι φυσική.

Σχετικά με το κείμενο των αρχαιολόγων με τις 140 υπογραφές, η Κατερίνα Περιστέρη επεσήμανε: «Προτιμώ να προχωρεί η ανασκαφή από να ασχολούμαι από διάφορα θέματα τα οποία θεωρώ κακοήθειες».

Τέλος, όσον αφορά στον προγραμματισμό των ανασκαφών, είπε: «Δεν κτίζουμε σπίτι. Η ανασκαφή μας οδηγεί. Ότι λέμε είναι σχετικό. Δεν ξέρουμε να σας πούμε ημερομηνίες. Δεν τρέχουμε, μας οδηγεί η ανασκαφή».