Από τη Μαρία Κ., ειδική Παιδαγωγό στο nannuka.gr* 

Στο άκουσμα των λέξεων «αναπηρία», «ειδικές ανάγκες» ή «ειδική αγωγή», πολλοί από εμάς νιώθουμε άβολα, περίεργα ή ενδεχομένως συναισθήματα θλίψης και φόβου. Το στίγμα των ατόμων με ειδικές ανάγκες δυστυχώς υπάρχει ακόμα στη χώρα μας και πολλά άτομα έχουν (από την ίδια την κοινωνία) μια διαστρεβλωμένη άποψη για τα ΑΜΕΑ. Η αναπηρία όμως -αν το σκεφτούμε πρακτικά- δεν βρίσκεται στα άτομα που έχουν την οποιαδήποτε αδυναμία, αλλά στο περιβάλλον τους που δεν μπορεί να τα εντάξει και να κάνει αυτή την αδυναμία δυναμική, προς όφελος του ίδιου του ατόμου, της οικογένειάς του και της κοινωνίας ολόκληρης. 

Τελευταία, όλο και πιο συχνά ακούμε και μαθαίνουμε για παιδιά που έχουν κάποια  αναπτυξιακή, συναισθηματική, μαθησιακή διαταραχή ή υπολείπονται έναντι των άλλων παιδιών από θέματα αυτοεξυπηρέτησης μέχρι ορθογραφημένης γραφής, λόγω οργανικών ή αισθητηριακών βλαβών. Μια άλλη μεγάλη πλάνη στην οποία πέφτουν εύκολα πολλοί, είναι το πού βρίσκονταν όλα αυτά τα παιδιά τόσα χρόνια. Γιατί τα τελευταία χρόνια «όλο και κάτι» θα βρουν στο παιδί ενώ παλιότερα όχι; Γιατί πολύ απλά ήταν στο περιθώριο. Πάντοτε υπήρχαν οι όποιες διαταραχές, σύνδρομα, αισθητηριακές αναπηρίες, αλλά εύκολα και ανώδυνα το παιδί είχε την ταμπέλα του τεμπέλη ή ακόμα πιο συχνά οι γονείς του κατέληγαν πως «δεν παίρνει τα γράμματα». 

Η αλήθεια είναι πως «τα παίρνει» τα γράμματα και ίσως και καλύτερα από κάθε άλλο παιδί της ηλικίας του, αρκεί να μάθει να λέει το σίγμα με καλαμάκι και να γράφει σε άμμο ή σε κάποιο βρεγμένο πίνακα, διότι έχει κάποια μορφή δυσλεξίας. Ούτε τεμπέλικο είναι, θέλει όμως να παίζει ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι κάτω από το θρανίο για να ακούσει Μαθηματικά, διότι έχει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα και πρέπει να είναι σε ένα ανώτερο – από το συμβατικό σε μας – επίπεδο διέγερσης για να μπορεί να συγκεντρωθεί. Φυσικά, τα παραπάνω είναι μονάχα παραδείγματα τεχνικών, σε καμιά περίπτωση προς γενίκευση. 

Πολλοί γονείς παρατείνουν τη διαδικασία αυτή ή εθελοτυφλούν, διότι είναι πραγματικά δύσκολο να αποδεχτούν πως το παιδί τους έχει το οποιοδήποτε πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι ό,τι χειρότερο μπορούν να κάνουν. Η έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση δύναται μακροπρόθεσμα να προσφέρει μια τελείως διαφορετική, μια ποιοτική καθημερινότητα στο παιδί τους. Κάτι αντίστοιχο με το κοινώς γνωστό «Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία»

Όσο κι αν αγαπάμε τα παιδιά μας, δεν είμαστε ειδικοί. Παράλληλα, κανένας ειδικός από μόνος του δεν μπορεί να κάνει διάγνωση. Μονάχα μια ομάδα καταρτισμένων και έμπειρων ειδικών μπορεί να διαγνώσει το πρόβλημα, να διερευνήσει τις δυνατότητές του και να προσφέρει στο παιδί το κατάλληλο γι αυτό εκπαίδευση. 

Η συμφιλίωση του γονιού με τις ειδικές ανάγκες και ικανότητες του παιδιού του δεν έρχονται αυτόματα. Όπως τα ίδια τα ΑΜΕΑ, έτσι και οι γονείς τους, χρειάζονται ενθάρρυνση, στήριξη και οικονομική βοήθεια στην περίπτωση που το παιδί παίρνει φαρμακευτική αγωγή ή ακολουθεί κάποια θεραπεία. Έχουν ανάγκη από αποδοχή, όπως και τα παιδιά τους, χωρίς να τίθεται θέμα συμπόνιας ή οίκτου. Για τον λόγο αυτό άλλωστε έχουν δημιουργηθεί σύλλογοι για γονείς ατόμων Αμεα, τοπικοί σύλλογοι Αμεα αλλά και υπηρεσίες άμεση δράσης όπως το 197 (άμεση κοινωνική βοήθεια για διασύνδεση με υπηρεσίες). 

Όλες οι συμπεριφορές των παιδιών – με οποιαδήποτε διάγνωση – είναι ανθρώπινες και ερμηνεύσιμες. Αν λοιπόν ξέρουμε τα αίτια και βρούμε τα κατάλληλα εφόδια, αποκτούμε και τη δυνατότητα να περιορίσουμε τις μη λειτουργικές από αυτές τις συμπεριφορές και να κρατήσουμε όλα τα δυνατά σημεία και ταλέντα που κάθε παιδί διαθέτει. 

Nannuka.gr, είναι η πρώτη online πλατφόρμα αναζήτησης και αξιολόγησης επαγγελματιών για το παιδί στην Ελλάδα. Αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των γονιών, που αναζητούν επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων για τα παιδιά τους και των επαγγελματιών, που αναζητούν εργασία. Είναι ένας γρήγορος, εύκολος και ασφαλής τρόπος να επικοινωνήσετε σε επαφή με υποψήφιους γονείς ή ειδικούς της επιλογής σας! 

TAGS