Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη

«Συναγερμός» επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ. από τα τελευταία πρόσφατα κρούσματα φυματιώδους λεμφαδενίτιδας στo κέντρο κράτησης Αμυγδαλέζας αλλά και φυματίωσης στο Αστυνομικό Τμήμα Κάτω Πατησίων, όπου θετικοί βρέθηκαν και οκτώ αστυνομικοί. 

Η κραυγή οργή των αστυνομικών υπαλλήλων ηχεί εδώ και χρόνια με αποδέκτη το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ωστόσο το πρόβλημα με τις στοιβαγμένες ψυχές μεταναστών και ποινικών στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων, που έχουν διαμορφωθεί για να χωρούν τρία άτομα μετρά χρόνια τώρα ενώ οι απαραίτητες απολυμάνσεις μάλλον... κοστίζουν στο κράτος.

«Το πρόβλημα με τα κρούσματα φυματίωσης στα κρατητήρια υπάρχει εδώ και χρόνια σε όλη τη χώρα. Δεν είναι μάλιστα η πρώτη φορά που αστυνομικός εμφανίζεται θετικός στην σχετική εξέταση. Ακόμη χειρότερο πρόβλημα είναι η ψώρα από την οποία νοσούν κάθε χρόνο δεκάδες κρατούμενοι μέσα στα κρατητήρια και την μεταδίδουν στο προσωπικό» εξηγεί στο newpost, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), κ. Χρήστος Φωτόπουλος

Όπως προσθέτει, «Έχουμε επισημάνει πολλές φορές στην ηγεσία τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στα κρατητήρια των αστυνομικών υπηρεσιών, εξαιτίας της μακροχρόνιας κράτησης, κυρίως υπό απέλαση αλλοδαπών αλλά και για κινδύνους που δημιουργούνται τόσο για τους αστυνομικούς όσο και για τους κρατουμένους».

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τους μεγαλύτερους κινδύνους αντιμετωπίζουν οι ένστολοι στο Μεταγωγών, στο Αλλοδαπών, στα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών και στα αστυνομικά τμήματα του κέντρου της Αθήνας, ενώ στην περίπτωση του Α.Τ. Πατησίων ασθενείς αλλοδαποί με φυματίωση είχαν νοσήσει, νοσηλευτεί και επιστρέψει στο τμήμα... Την ζοφερή κατάσταση που πλήττει την υγεία των κρατουμένων, έχουν τονίσει και σχετικοί φορείς αλλά και οι ίδιες οι Ενώσεις των Αστυνομικών, αφού το πρόβλημα ξεκινά από τις απάνθρωπες συνθήκες στα κελιά των κρατητήριων.

Οι αστυνομικοί έχουν ως μοναδική προστασία τους απέναντι στις ασθένειες τα γάντια και τις μάσκες που διατίθενται ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει σοβαρή έλλειψη. «Εκατοντάδες ποινικοί κρατούμενοι στοιβάζονται μαζί με αλλοδαπούς στα κρατητήρια καθώς οι φυλακές αρνούνται να τους δεχθούν καθώς δηλώνουν πληρότητα. Για μήνες ακόμη και χρόνια οι ίδιοι κρατούμενοι βρίσκονται στα ίδια κελιά σε άθλιες συνθήκες αφού παρά τον σχετικό νόμο που προβλέπει την απολύμανση τέτοιων χώρων κάθε μήνα, τα κονδύλια επιτρέπουν σε πολλές περιπτώσεις την απολύμανση ακόμη και μια φορά το χρόνο» καταγγέλλει στο newpost, ο κ. Αθανασόπουλος, υπεύθυνος υγειονομικής πολιτικής της ΠΟΑΣΥ.

Ο κ. Αθανασόπουλος επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει γιατρός εργασίας στα τμήματα, ο προληπτικός έλεγχος των αστυνομικών να γίνεται κάθε έξι μήνες και να κινηθούν όλες οι διαδικασίες για τον προληπτικό εμβολιασμό των υπαλλήλων, τις απολυμάνσεις των Α.Τ. και την ανανέωση του εξοπλισμού τους στα κρατητήρια.

Να σημειωθεί, ότι οι αστυνομικοί που υπηρετούν στο Αστυνομικό Τμήμα Πατησίων και οι υπόλοιποι κρατουμενοι υποβλήθηκαν σετέστ μαντού και 8 αστυνομικοί εντοπίσθηκαν θετικοί καθως και πέντε αλλοδαποί κρατούμενοι.

Ένστολοι και κρατούμενοι, λαμβάνουν προληπτική φαρμακευτική αγωγή, ενώ υποβάλλονται σε περαιτέρω ιατρικό έλεγχο.

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών τονίζει ότι «τα Αστυνομικά Τμήματα και οι χώροι προαναχωρησιακής κράτησης αποτελούν ωρολογιακή υγειονομική βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί με θύματα τους συναδέλφους μας και τις οικογένειές τους».

«Έχουμε κατά καιρούς τονίσει με όλους τους τρόπους ότι τα Αστυνομικά Τμήματα δεν είναι φυλακές ψυχών και ούτε χώροι κράτησης ακόμα και ποινικών κρατουμένων για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Έχουμε επισημάνει ότι οι χώροι των αστυνομικών καταστημάτων έχουν ορισμένες αντοχές και συγκεκριμένη επάρκεια κράτησης ανθρώπων, η οποία όμως συνεχώς υπερβαίνεται» τονίζει.