Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Οφειλές στα ταμεία, «κόκκινα» δάνεια, προβλήματα με τα ενοίκια, είναι μόνο μερικά από τα έκτακτα που καλούνται να διαχειριστούν ο Συνήγορος του Εμπόρου και οι δύο συνεργάτες του.

Στις δύο εβδομάδες λειτουργίας, διαχειρίστηκαν 20 υποθέσεις δια ζώσης, ενώ τα τηλέφωνά τους χτυπούν ασταμάτητα και τα mail τους κοντεύουν να.... καταρρεύσουν.

«Πρόκειται για προβλήματα που αντιμετωπίζουν μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες λόγω της κρίσης», λέει στο newpost ο Συνήγορος του Εμπόρου, Αντώνης Μέγγουλης.

«Εμείς δεν μπορούμε να αναλάβουμε νομικά μια υπόθεση από την αρχή ως το τέλος, μπορούμε μόνο να δώσουμε τις πρώτες νομικές συμβουλές και κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες. Όμως διαπιστώνουμε ότι από όσους χρωστούν -όπου κι αν χρωστούν-υπάρχει διάθεση και προθυμία αλλά ανικανότητα να πληρώσουν. Εννέα στις δέκα υποθέσεις αφορούν κάποιο χρέος που πρέπει να ρυθμιστεί».

Είναι αρχή ακόμη για τον θεσμό και, όπως εξηγεί ο κ. Μέγγουλης, μόνο ενδεικτικά μπορούν να γίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις.

Έτσι, διαφαίνεται πως τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις είναι:

  • Οφειλές στον ΟΑΕΕ
  • «Κόκκινα» δάνεια
  • Αδυναμία ανταπόκρισης στα υψηλά ενοίκια
  • Εργασιακές διαφορές
  • Οφειλές στο ΙΚΑ (εργασιακών εισφορών)

Όπως λέει ο κ. Μέγγουλης, «σε όσους καταφεύγουν στο θεσμό, δίνουμε μια ενημέρωση για τα διαθέσιμα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Υπάρχει συνεργασία και με φοροτεχνικούς και δρούμε στο πλαίσιο του Προγράμματος Υποστήριξης ΜμΕ που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση».