Ρεπορτάζ: Τιτίκα Ανουσάκη

Δύο θάνατοι, ένα κοριτσάκι 2.5 ετών στην Εντατική και δεκάδες με νοσηλεία σε νοσοκομεία της χώρας είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την κατανάλωση δηλητηριωδών μανιταριών που βρίσκονται στην ελληνική ύπαιθρο. 

Το παρακινδυνευμένο σπορ της συλλογής και κατανάλωσης μανιταριών έχει αποβεί μοιραίο για μια 44χρονη στη Χαλκιδική και έναν 63χρονο μοναχό όμως παρά τις συστάσεις των ειδικών πολλοί είναι αυτοί που εξακολουθούν να μαζεύουν μανιτάρια από τη φύση. 

Όπως εξηγεί στο newpost.gr ο κ. Νίκος Κατσαρός χημικός υπάρχουν χιλιάδες είδη μανιταριών στην ελληνική ύπαιθρο και είναι πάρα πολύ δύσκολο όσο έμπειρος και να είναι κανείς να τα ξεχωρίσει, να διακρίνει δηλαδή ποια είναι δηλητηριώδη και ποια όχι. 

Για αυτόν τον λόγο άλλωστε συστήνει να μην μαζεύει κανείς μανιτάρια όσο σίγουρος κι αν είναι ότι δεν είναι δηλητηριώδη. 

Όπως εξηγεί κάποια είδη έχουν μεγάλη τοξικότητα, ενώ ρόλο στην εξέλιξη της δηλητηρίασης παίζουν η ποσότητα που έχει καταναλωθεί αλλά και η κατάσταση του ανθρώπου που τα καταναλώνει: πιο αδύναμοι οργανισμοί, μικρά παιδιά, άνθρωποι με χαμηλό ανοσοποιητικό κινδυνεύουν περισσότερο. 

Το υπουργείο Υγείας έχει απευθύνει προειδοποίηση προς τους πολίτες να αποφεύγουν την κατανάλωση άγριων μανιταριών. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων, από αρχές Σεπτέμβρη έως σήμερα, έχουν καταγραφεί 42 περιστατικά σοβαρών δηλητηριάσεων σε όλη τη χώρα. 

Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας,  στην Ελλάδα φύονται περίπου 2.000 είδη μανιταριών, αλλά κυρίως δύο είναι τα είδη (muscaria και phalloides), που προκαλούν δηλητηρίαση με διαφορετικής βαρύτητας συμπτώματα, (έμετοι, διάρροιες, εφιδρώσεις, βραδυκαρδίες κλπ), και με διαφορετικό χρόνο έναρξης των συμπτωμάτων μετά το γεύμα: στην περίπτωση του είδους muscaria από 2 έως 4 ώρες, ενώ για το είδος phalloides που προκαλεί και την πιο επικίνδυνη δηλητηρίαση, η έναρξη των συμπτωμάτων προσδιορίζεται σε 6 με 24 ώρες. 

Στην περίπτωση αυτή, μία ελάχιστη ποσότητα κατανάλωσης από ένα παιδί, μπορεί να είναι θανατηφόρος