current views are: 1

19 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση14:48

Νational Geographic: Η Περσεφόνη κρατά το κλειδί του μυστηρίου της Αμφίπολης

Γυναίκα βλέπει ως ένοικο του τάφου της Αμφίπολης το National Geographic σχολιάζοντας την αποκάλυψη του ψηφιδωτού, το οποίο θεωρεί «κλειδί» για τη συνέχεια της αρχαιολογικής έρευνας.

Δημοσίευση 14:48’
αρθρο-newpost

Γυναίκα βλέπει ως ένοικο του τάφου της Αμφίπολης το National Geographic σχολιάζοντας την αποκάλυψη του ψηφιδωτού, το οποίο θεωρεί «κλειδί» για τη συνέχεια της αρχαιολογικής έρευνας.

Γυναίκα βλέπει ως ένοικο του τάφου της Αμφίπολης το National Geographic σχολιάζοντας την αποκάλυψη του ψηφιδωτού, το οποίο θεωρεί «κλειδί» για τη συνέχεια της αρχαιολογικής έρευνας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ίαν Γουόρθινγκτον από το πανεπιστήμιο του Μισούρι η απάντηση κρύβεται στην εμφάνιση της Περσεφόνης επισημαίνοντας ότι στον τάφο είναι θαμμένη μια γυναίκα. Αυτό συμπεραίνεται από την εμφάνιση της Περσεφόνης στο ψηφιδωτό, σύμφωνα με τον ίδιο. «Ο ένοικος του τάφου είναι μια γυναίκα, γιατί το ψηφιδωτό δείχνει μια γυναίκα που οδηγείται στον Κάτω Κόσμο», αναφέρει. 

Εάν μάλιστα αποδειχθεί κάτι τέτοιο, τότε το πιθανότερο είναι πως θα πρόκειται για μία από τις δύο σημαντικότερες γυναίκες στη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την μητέρα του Ολυμπιάδα ή τη σύζυγό του Ρωξάνη. Ο καθηγητής επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι  «και οι δύο γυναίκες αυτές θανατώθηκαν από έναν από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Κάσσανδρο, που ποθούσε το θρόνο της αρχαίας Μακεδονίας».

Παράλληλα, σημειώνει ότι «σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές, ο Κάσσανδρος έβαλε να δολοφονήσουν τη Ρωξάνη και τον γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη γύρω στο 310 π.Χ., οπότε είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται εκείνη στον τάφο της Αμφίπολης». 

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φίλιπ Φρίμαν, από το πανεπιστήμιο της Άιοβα δηλώνει στο National Geographic ότι «άλλα στοιχεία πάντως, δείχνουν πως πιθανότατα πρόκειται για τον τάφο της Ολυμπιάδας».

Και συνεχίζει: 

«Ο Μέγας Αλέξανδρος ήθελε να κάνει τη μητέρα του θεα, όπως είναι και η θεά στο άρμα του Πλούτωνα στο ψηφιδωτό. Επίσης, η Ολυμπιάδα συνέχισε να έχει πολύ δύναμη και μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αν και δολοφονήθηκε τελικά από τον Κάσσανδρο και τους συμμάχους του, πιστεύω ότι θια μπορούσε να έχει τιμηθεί με έναν τέτοιο τύμβο».


σχετικα αρθρα