Μακεδονικός Τάφος της ορεινής Ξάνθης άνοιξε τις πύλες του το πρωί της Κυριακής στο κοινό, το οποίο είχε την ευκαιρία να δει από κοντά ένα στολίδι πολιτισμού και ιστορίας που ωστόσο παραμένει ανεκμετάλλευτο.

Πρόκειται για ένα μνημείο το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στη Σταυρούπολη και τα Κομνηνά, και αποτελεί έναν από τους 6 μακεδονικού τύπου τάφους που έχουν βρεθεί στη Θράκη, ωστόσο ξεχωρίζει τόσο για την αρχιτεκτονική και το μέγεθός του όσο και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. 

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία αποφάσισε να ανοίξει τον τάφο στο πλαίσιο της εβδομάδας δράσεων και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης στο έργο και την προσφορά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με την προσέλευση του κόσμου να ξεπερνά κατά πολύ τις προσδοκίες των διοργανωτών. 

Οι πολίτες κυριολεκτικά πλημμύρισαν το μνημείο, συμμετέχοντας στην ξενάγηση και ζητώντας να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για την ιστορία του τάφου. Ο τάφος μέσα σε ελάχιστα λεπτά έγινε ανάρπαστος για τις φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά τηλέφωνα των πολιτών, που έσπευσαν κατά την είσοδό τους σε αυτόν να απαθανατίσουν κάθε του σπιθαμή.