Οριστική λύση στο θέμα της δικαστικής διένεξης της εταιρείας Louis Hellenic Cruises με το ΝΑΤ, που έχει εξελιχθεί σε γόρδιο δεσμό τα τελευταία 6 χρόνια, αναμένεται να δώσει τελικά όπως όλα δείχουν, το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων.

Σημειώνεται ότι το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο δεν αποδέχεται τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κεφαλογιάννη για την κρουαζιέρα από το 2005 και ζητεί την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των ναυτικών από την εταιρεία, που έως σήμερα ανέρχονται περίπου στα 15 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Γιάννης Διαμαντίδης, σε επιστολή του προς το ΝΑΤ αναφέρει ότι πρόκειται να υπάρξει οριστική λύση του προβλήματος μέσω της προώθησης σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, την οποία θα καταθέσει στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Διαμαντίδης αναφερόμενος στο νόμο Κεφαλογιάννη τόνισε ότι υπάρχει διαφορετική ερμηνεία του νόμου, λόγω της ασάφειας που είχε, από πλευράς ΝΑΤ και από πλευράς της εταιρείας.

«Εγώ ως υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων και η κυβέρνηση καλούμαστε να λύσουμε και να διευθετήσουμε αυτή την ασάφεια. Δεν υπήρχε θέμα ούτε γραφειοκρατίας ούτε κακής λειτουργίας του Δημοσίου. Υπήρχε μια ασάφεια στο νόμο και πρέπει να το διορθώσουμε και θα το διορθώσουμε. Ο νόμος ισχύει, η βούληση του νομοθέτη ήταν να τονωθεί η κρουαζιέρα στα πλοία που φέρουν την ελληνική σημαία και αυτό ακριβώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε, απλώς πρέπει να εξαλείψουμε τις ασάφειες του νόμου που ψηφίστηκε το 2005 από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Διαμαντίδης.

Στα χέρια του ο υπουργός έχει ήδη για το θέμα και τη γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους, που είναι σύμφωνα με πληροφορίες θετική υπέρ της εταιρείας, με ψήφους 18 υπέρ και 8 κατά.

 Το πλοίο Cristal της Louis Hellenic Cruises που φέρει την ελληνική σημαία αντιμετώπιζε πρόβλημα έως σήμερα το μεσημέρι με την ελευθεροπλοΐα του, καθώς το ΝΑΤ από την Παρασκευή ζητούσε από τη Louis να καταβάλλει εγγυητική επιστολή περίπου 2,5 εκατ. δολαρίων και 174.000 δολαρίων σε μετρητά για μη καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ναυτικών. Τελικά, το ΝΑΤ σε σημερινή του συνεδρίαση και αφού έλαβε σχετική επιστολή του υπουργού για το θέμα, ότι αποδέχεται τη γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους, αποφάσισε με ψήφους 6 υπέρ και 4 κατά, την παράταση της ελευθεροπλοΐας του Cristal για 20 ημέρες, από σήμερα 18 Απριλίου έως το Σάββατο 7 Μαΐου.

 Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε φορτισμένο κλίμα καθώς στην αίθουσα μπήκαν περίπου 50 άτομα εκπρόσωποι από 5 διαφορετικά ναυτεργατικά σωματεία (ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΠΡΝ - ΠΕΣ/ΝΑΤ) πραγματοποιώντας παράσταση διαμαρτυρίας. Σε ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία τονίζουν «ότι είναι καταδικαστέα η απόφαση της κυβέρνησης και του νομικού συμβουλίου του κράτους να χαρίσει πάνω από 19 εκατ. δολάρια από τις οφειλές ασφαλιστικών εισφορών του ομίλου Louis προς το ΝΑΤ».

 Επιστολή προς το ΝΑΤ απέστειλε και η εταιρεία Louis, στελέχη της οποίας αναφέρουν ότι αν η απόφαση των διοικητικών δικαστηρίων είναι αρνητική για την εταιρεία, τότε πρόθεση της Louiς είναι να πληρώσει με ρύθμιση τις οφειλές που διεκδικεί το ΝΑΤ.