Σημαντικές αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο και τις προαγωγές στο δημόσιο  έρχεται να φέρει το το νέο υπό κατάρτιση πειθαρχικό δίκαιο. Μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές είναι και ο διαχωρισμός τα πειθαρχικών από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση στο “Βήμα”, η κυβέρνηση να καταστήσει πειθαρχικό παράπτωμα και τη μη δημοσιοποίηση αποφάσεων των οργάνων της διοίκησης στο "Διαύγεια".

Ο κ. Ραγκούσης παράλληλα,  συνέδεσε το νέο πειθαρχικό δίκαιο και με την οικοδόμηση του νέου μισθολογίου τονίζοντας ότι «αξιοκρατικές προσλήψεις», αξιοκρατικές προαγωγές και το νέο αυστηρό και αξιόπιστο πειθαρχικό δίκαιο συνιστούν τα θεμέλια πάνω στα οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε και το νέο μισθολόγιο».

Πρόσθεσε δε ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για ένα μισθολόγιο που δίνει κίνητρα στη παραγωγικότητα, αμείβει την εργασία δίκαια και ισότιμα, είναι να έχουν εξασφαλιστεί τα εχέγγυα μια ακριβοδίκαιης αξιολόγησης».

Τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για το νέο πειθαρχικό δίκαιο έχουν εισηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τα υψηλόβαθμα στελέχη του δημοσίου που παραπέμπονται για πειθαρχικά παραπτώματα να καθαιρούνται με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ προτείνεται και η αύξηση των προστίμων για πειθαρχικές παραβάσεις.

Ταυτόχρονα, επιμηκύνεται από τα δύο στα πέντε χρόνια η παραγραφή γενικά των πειθαρχικών παραπτωμάτων, ενώ τα πειθαρχικά παραπτώματα που σχετίζονται με παράβαση καθήκοντος, χρηματισμό κλπ θα μπορούν να παραγραφούν μόνο μετά την παρέλευση επταετίας.

«Οι πελατειακές σχέσεις στις προαγωγές σκότωσαν το δημόσιο», τονίζει με έμφαση ο υπουργός Εσωτερικών. Ο ίδιος «αναζητώντας τις βαθύτερες αίτιες για τη διάλυση του δημοσίου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «καταλήγει κανείς ανεπιφύλακτα στον καθοριστικό ρόλο της αναξιοκρατίας στις προαγωγές».

Κατά τον κ. Ραγκούση, «η χειραγώγηση 25.000 προϊσταμένων με ευνοιοκρατικά, πελατειακά κριτήρια, όχι μόνο κομματικά αλλά και προσωπικά, των υπουργών, οδήγησαν στη λαφυραγώγηση του δημοσίου. Ήταν από τα μελανότερα σημεία, το βαθύ σκοτάδι, της Μεταπολίτευσης».

Ο κ. Ραγκούσης προαναγγέλλει τη συνταγματική θωράκιση, για αξιοκρατικές προαγωγές στο δημόσιο, μετά τη συνταγματική κατοχύρωση των αξιοκρατικών προσλήψεων, προκειμένου «η χώρα να μην κινδυνεύσει ξανά να πληρώνει τα σπασμένα της λαφυραγώγησης του δημοσίου».

Επισημαίνει δε ότι «σήμερα, ανοίγει ο δρόμος για ένα νέο σώμα προϊσταμένων, αξιοκρατικά εκλεγμένων, που δεν χρωστάνε σε κανέναν τίποτε. Ένα σώμα προϊσταμένων που αποφασίζει σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας - μέσα από το σύστημα «Διαύγεια», το οποίο εφαρμόζεται ανεξαίρετα».