Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα τάχθηκε με άρθρο της στον Observer, η ανταποκρίτρια του Guardian στη χώρα μας, Έλενα Σμιθ

Ενδεικτικός της στάσης της είναι και ο τίτλος του δημοσιεύματος: «Ως Βρετανίδα, σκύβω το κεφάλι από ντροπή. Πρέπει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά». 

Η δημοσιογράφος μάλιστα, αναφερόμενη στην πρόσφατη επίσκεψη της γνωστής δικηγόρου και συζύγου του Τζορτζ Κλούνεϊ, Αμάλ Αλαμουντίν, δηλώνει ενθουσιασμένη, καθώς άνοιξε και πάλι η υζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών, παρόλο που -όπως αναφέρει- η διαμάχη θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και καιρό, εάν κυριαρχούσαν «η λογική και η στοιχειώδης αξιοπρέπεια».

«Τώρα που η Αμάλ Κλούνεϊ αναζωπύρωσε τη συζήτηση, πρέπει να διορθώσουμε ένα ιστορικό λάθος: Να επανενώσουμε τα αρχαία Γλυπτά με την πατρίδα τους», υπογραμμίζει η Έλενα Σμιθ, επαναλαμβάνοντας την ιστορική φράση του λόρδου Βύρωνα: «Είμαι με την Ελλάδα».

«Τρέμω στην ιδέα τού τι θα συνέβαινε εάν ένα βρετανικό μνημείο είχε την τύχη του Παρθενώνα», γράφει η ανταποκρίτρια του «Guardian», σχολιάζοντας με πολύ θετικά λόγια τη στάση που τηρεί η ελληνική κυβέρνηση.

Τονίζει, μάλιστα, ότι η Ελλάδα έφτασε στο σημείο να προτείνει την από κοινού διαχείριση των Γλυπτών μέσω της λειτουργίας παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ακόμη, η Έλενα Σμιτ παραθέτει στίχους από τη «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου: «"Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό, αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ' τα ξένα βήματα" έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος. Χρειάζονται το φως του αττικού ουρανού για να εκτιμηθούν καλύτερα».

Σε άλλο σημείο, η δημοσιογράφος αναφέρει πως έχει μείνει εντυπωσιασμένη από την ηρεμία που επιδεικνύει η Αθήνα στους χειρισμούς της για το θέμα και παράλληλα υποστηρίζει πως η θέση του Βρετανικού Μουσείου, ότι δηλαδή το Λονδίνο είναι μία καλύτερη τοποθεσία για να «εξυπηρετήσει το παγκόσμιο κοινό» ώστε να δει από κοντά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, είναι μια ανοησία.

Στο τέλος του άρθρου της, η Έλενα Σμιθ αναφέρει ότι «η Ελλάδα έζησε τις χειρότερες στιγμές της τα τελευταία χρόνια. Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα ήταν μία ισχυρή τονωτική ένεση για μία χώρα που πάντα στήριζε τη Βρετανία στις δύσκολες στιγμές της. Σπανίως έχουμε την ευκαιρία να διορθώσουμε ένα λάθος. Τώρα μας δίνεται αυτή η ευκαιρία και, για ό,τι συμβολίζει, η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να αδράξει αυτή την ευκαιρία».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov, το 37% των Βρετανών λέει «ναι» στον επαναπατρισμό των Μαρμάρων.