Συζητήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι αιτήσεις αποζημίωσης συγγενών του μοιραίου ελικοπτέρου το οποίο έπεσε στη θαλάσσια περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής την 11η Σεπτεμβρίου 2004 και σκοτώθηκαν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Πέτρος Z', η συνοδεία του, αποτελούμενη από 11 άτομα και το 5μελές πλήρωμα του ελικοπτέρου CH-47D Chinook.

Αιτήσεις για αποζημιώσεις κατέθεσαν 30 συγγενείς των θυμάτων. Εξ' αυτών, οι 11 είναι του μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας.

Οι συγγενείς διεκδικούν αποζημιώσεις για χρηματική ικανοποίηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν, καθώς δέκα χρόνια μετά το θλιβερό περιστατικό κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει αποζημίωση. 

Ο μόνος που έλαβε αποζημίωση, με πρακτικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους μετά από εξωδικαστική επίλυση, είναι ένας συγγενής ιερομόναχου που έχασε τη ζωή του κατά την πτώση.

Ειδικότερα, στους περισσότερους από τους συγγενείς έχουν επιδικαστεί από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών αποζημιώσεις περίπου 6,8 εκατ. ευρώ, παρότι διεκδικούσαν πολύ μεγαλύτερα ποσά, ενώ σε άλλους οι αιτήσεις απορρίφθηκαν.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο επιδίκασε σε ορισμένους συγγενείς αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων, καθώς αναγνώρισε ευθύνη στο ελληνικό δημόσιο. 

Οι αποζημιώσεις επιδικάστηκαν επειδή υπέστησαν υπέρμετρη ζημιά λόγω του ψυχικού πόνου που δέχθηκαν από τον αιφνίδιο θάνατο των συγγενών τους που ήταν στο μοιραίο ελικόπτερο.

Αντίθετα, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι δεν πρέπει να πάρουν αποζημίωση οι συγγενείς, καθώς αναγνώρισε μεν ότι υπήρξαν τυπικές παραβάσεις κατά τη διάρκεια της μοιραίας πτήσης, αλλά δεν εντόπισε παράνομη πράξη ή παράλειψη των οργάνων του Δημοσίου.

Στο ΣτΕ τους συγγενείς εκπροσώπησαν ο βουλευτής και τέως υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών Χαράλαμπος Χρυσανθάκης και ο δικηγόρος Πειραιά Ηλίας Παυλάκης, ενώ η Ευσταθία Τσαούση εκπροσώπησε το ελληνικό δημόσιο.

Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.