Ο προοδευτικός εργατικός βουλευτής Τζέρεμυ Γκόρμπυν, ο οποίος πολύ πρόσφατα σήκωσε τη φωνή του μέσα στο βρετανικό κοινοβούλιο και ζήτησε τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, έκανε παρέμβαση στην υπόθεση της έκδοσης στην Ελλάδα της πρώην ανακρίτριας Τόνιας Ηλία και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, για να τη βοηθήσει να της χορηγηθεί άσυλο στη Βρετανία, στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής προστασίας.

Ο άγγλος βουλευτής έστειλε επιστολή στο βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο χειρίζεται τα θέματα ασύλου και επισημαίνει ότι θεωρεί δικαιολογημένο τον φόβο της Τόνιας Ηλία, ότι επιστρέφοντας στην Ελλάδα απειλείται η ζωή της και θα αντιμετωπίσει απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές.

Χθες δε, ο Τζέρεμυ Γκόρμπυν έστειλε επιστολή στον έλληνα υπουργό δικαιοσύνης ως αρμόδια για τα θέματα έκδοσης και του ζητάει να απαντήσει στις καταγγελίες της πρώην ανακρίτριας ότι οι εισαγγελείς Ζαΐρη και Αγγελής, οι οποίοι χειρίζονται την υπόθεσή της έχουν υποπέσει στα αδικήματα της ψευδούς δήλωσης, παράβασης καθήκοντος και κατάχρησης εξουσίας.

Ωστόσο, ανάλογη επιστολή είχε στείλει και τον κ. Αθανασίου τον περασμένο Απρίλιο και ο δικηγόρος της πρώην ανακρίτριας, κ. Συμέου, χωρίς να πάρει μέχρι στιγμής απάντηση.

«Η σιωπή του κ. Αθανασίου με δικαιώνει», δήλωσε στο newpost.gr η Τόνια Ηλία και πρόσθεσε:

«Πιστεύω ότι κάποιος τον επηρεάζει να μην παίρνει απόφαση και με τρομάζει ποιος είναι αυτός που τον επηρεάζει. Μήπως είναι οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες στους οποίους έκανα μεγάλη οικονομική ζημιά, όταν αρνήθηκα να προφυλακίσω τον γιατρό Λυμπέρη για τα ναρκωτικά; Ο κ. Αθανασίου γνωρίζει καλά και όταν ήταν συνδικαλιστής με συμβούλευε να επιμένω στην ανανέωση της θητείας μου. Ο κ. Αθανασίου είναι χαρισματικός άνθρωπος και διατηρεί επαφές και σχέσεις με όλους τους δικαστικούς, σε όποια πολιτική παράταξη κι αν ανήκουν. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση για κάθε κυβέρνηση».

Ο δικηγόρος της πρώην ανακρίτριας στο θέμα της έκδοσης της Μπεν Κούπερ τη ρώτησε αν θα συμφωνούσε να αναλάβει την πρωτοβουλία να διαπραγματευθεί με τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές την επιστροφή της στην Ελλάδα, χωρίς να προφυλακιστεί, αλλά να είναι ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Η απάντηση της Τόνιας Ηλία ήταν «δεν έχω εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές, οι οποίες θέλουν οπωσδήποτε την έκδοσή μου, γιατί πιστεύουν ότι έτσι θα διασωθεί το κύρος της ελληνικής δικαιοσύνης».

Η Τόνια Ηλία προβάλλει νομικά το επιχείρημά της από τη στιγμή που οι συγκατηγορούμενοί της, δικηγόροι Κεχαγιόγλου και Εμμανουηλίδης, στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος έχουν αθωωθεί αμετάκλητα και η ίδια πρέπει να απαλλαγεί από οποιαδήποτε σχετική κατηγορία.