από τη Μελαδάκη Δήμητρα- Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, MSc, μέλος του nannuka.gr

Καθημερινό πρόβλημα πολλών η άρνηση των παιδιών να καταναλώσουν λαχανικά, πολλές φορές ακόμα και να τα δοκιμάσουν. Τι μπορούμε να κάνουμε για να φάνε οι μικροί μας φίλοι τα λαχανικά τους; 

  • Να τους δώσουμε να δοκιμάσουν από νωρίς. Τα παιδιά μέχρι 4 ετών φαίνεται να είναι πιο δεκτικά στα νέα τρόφιμα, οπότε εισάγεται τα λαχανικά όσο πιο σύντομα μπορείτε στη διατροφή των παιδιών σας.  
  • Φάτε και εσείς μαζί τους. Ειδικά στην προσχολική ηλικία, ο γονιός είναι το πρότυπο που ακολουθεί το παιδί στη διατροφή του. Αν εσείς δεν τρώτε λαχανικά, μην απαιτείτε από το παιδί σας να το κάνει. Να έχετε πάντα στο τραπέζι λαχανικά και να τα καταναλώνετε εσείς ο ίδιος πρώτα δείχνοντας στο παιδί πόσο τα απολαμβάνετε.  
  • Έχετε υπομονή. Μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 20 φορές κάποιο παιδί να εκτεθεί στο τρόφιμο μέχρι να το δοκιμάσει. 
  • Μην το πιέζετε και μην το δωροδοκείτε. «Αν δεν φας το μπρόκολό σου, να μη σηκωθείς από το τραπέζι», «Αν φας τρία κομμάτια κολοκυθάκι, θα πάρω παγωτό το απόγευμα» και άλλες παρόμοιες φράσεις πρέπει να αποφεύγονται. Αυτόματα τα λαχανικά κατηγοριοποιούνται σε τρόφιμα με άσχημη γεύση. 
  • Ας προσπαθήσουμε να τα κάνουμε νόστιμα. Τα λαχανικά μπορεί να έχουν περίεργη γεύση για κάποιον που τα δοκιμάζει πρώτη φορά. Για να κάνετε τα παιδιά να μην μετανιώσουν την πρώτη επαφή με το τρόφιμο, προσπαθήστε να το κάνετε όσο πιο εύγευστο μπορείτε με λεμόνι, ελαιόλαδο και άλλα dressing για σαλάτα ή άλλα λαχανικά. Για παράδειγμα το λάχανο σκέτο μπορεί να μην είναι ωραίο, αλλά αν συνδυαστεί με καρότο που είναι πιο γλυκό, ή το μαρούλι με καλαμπόκι; Αποφύγετε όμως υπερβολές, καθώς τα παιδιά συχνά αποστρέφονται πολύ σύνθετα τρόφιμα και γεύσεις.  
  • Η εμφάνιση μετράει. Ευτυχώς τα λαχανικά κυκλοφορούν σε πολλά σχέδια κ χρώματα, οπότε μπορούμε να παίξουμε και να βελτιώσουμε την εμφάνισή τους. Το μπρόκολο μπορεί να γίνει δεντράκι ή λουλουδάκι, να επιλέξουμε ντοματίνια που είναι σαν μπαλίτσες αντί για ντομάτα, να κόψουμε το καρότο κ το αγγουράκι σε στικς και άλλα πολλά. Για τους γονείς με περισσότερη δημιουργικότητα, μπορούμε ακόμα και να φτιάξουμε παραστάσεις με τα λαχανικά, μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας δώσει ιδέες. 
  • Βάλτε τα μέσα στο φαγητό που του αρέσει, π.χ. κοτόπουλο με πιπεριές και μανιτάρια, ντομάτα στο τοστ, λαχανικά στην πίστα, μελιτζάνες κ κολοκυθάκια μέσα στον κιμά από τα μακαρόνια.  
  • Ψωνίστε κ προετοιμάστε τα μαζί, οι πιθανότητες τελικά να τα φάει είναι μεγαλύτερες. 
  • Δώστε του το δικαίωμα να μην θέλει να καταναλώσει κάτι. Το να μην τρώει κάποιο παιδί μπάμιες επειδή έχουν περίεργη υφή ή κουνουπίδι επειδή μυρίζει άσχημα είναι λογικό, ας μην το πιέσουμε με συγκεκριμένες επιλογές και τελικά αποφεύγει όλα τα λαχανικά.  

Nannuka.gr, είναι η πρώτη online πλατφόρμα αναζήτησης και αξιολόγησης επαγγελματιών για το παιδί στην Ελλάδα. Αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των γονιών, που αναζητούν επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων για τα παιδιά τους και των επαγγελματιών, που αναζητούν εργασία. Είναι ένας γρήγορος, εύκολος και ασφαλής τρόπος να επικοινωνήσετε σε επαφή με υποψήφιους γονείς ή ειδικούς της επιλογής σας!