current views are: 1

23 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση09:34

Δίωξη για μεγάλη απάτη από ελληνικές εταιρείες σε βάρος της ΕΕ

Η Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος κατά τεσσάρων εταιρειών για μεγάλη υπόθεση απάτης. 

Δημοσίευση 09:34’
αρθρο-newpost

Η Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος κατά τεσσάρων εταιρειών για μεγάλη υπόθεση απάτης. 

Η Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος κατά τεσσάρων εταιρειών για μεγάλη υπόθεση απάτης

Πρόκειται για επιδοτήσεις των προγραμμάτων «Κοινωνία της Πληροφορίας» και «Πολιτεία» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με εμπλεκόμενους και έλληνες υπαλλήλους της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF), η υπόθεση αφορά τα 25 δισ. ευρώ, από τα κοινοτικά προγράμματα «Πολιτεία» και «Κοινωνία της Πληροφορίας» που δόθηκαν σε ερευνητικά και πιλοτικά προγράμματα τα οποία φέρεται να μην διατέθηκαν για τους σκοπούς που εγκρίθηκαν.

Αντιθέτως φαίνεται να κατέληξαν σε προσωπικούς λογαριασμούς ή πολυτελή ακίνητα.

Η δικογραφία για τη μεγάλη υπόθεση απάτης έφτασε στην Εισαγγελία την 1η Οκτωβρίου και μάλιστα με φορτηγό λόγω του όγκου της από την 5ετή έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ ! 

Από τα στοιχεία της OLAF προέκυψαν ενδείξεις απάτης που συνίσταται στην ανάπτυξη και δραστηριότητα εταιρειών που σχετίζονται μεταξύ τους, οι οποίες συστηματικά κατέθεταν μεγάλο αριθμό προγραμμάτων έρευνας, τα οποία εγκρίνονταν. Οι εν λόγω εταιρείες φέρονται να δημιουργούσαν μεγάλα παράνομα κέρδη, χρησιμοποιώντας άλλες εικονικές εταιρείες οι οποίες εμφάνιζαν διογκωμένα ή πλαστά παραστατικά εξόδων.

Η πρώτη διερεύνηση της υπόθεσης είχε ξεκινήσει από τη Γενική Διεύθυνση «Κοινωνία των Πληροφοριών και Μέσων Ενημέρωσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι υπεύθυνη για την προαγωγή της ανάπτυξης και χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας. Για την υπόθεση της απάτης προκύπτουν ενδείξεις και σε βάρος υπαλλήλων της Κομισιόν, μεταξύ αυτών και Ελλήνων, οι οποίοι ενέκριναν τα επίμαχα προγράμματα. Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε ανακριτή.