Συνεχίζεται αν και σε χαμηλότερους τόνους οι αντιπαράθεση για τη φύλαξη του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση Θεόδωρου Φορτσακη, με ομάδα φοιτητών η πρυτανεία του ΕΚΠΑ τόνισε πως είναι πάντα ανοικτή σε διάλογο προσθέτοντας ότι «διάλογος, όμως, προϋποθέτει ηρεμία, ευγένεια και διαλλακτικότητα. Επίσης, θα πρέπει οι συνθήκες συζήτησης να ευνοούν τον διάλογο και όχι να θυμίζουν συνθήκες οχλοκρατίας».

Ως προς το ζήτημα της φύλαξης, ο κ. Φορτσάκης «επανέλαβε τη βούληση των πρυτανικών αρχών να υπάρξει και στο ΕΚΠΑ ένα σύστημα που να μην υστερεί σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα λειτουργίας και φύλαξης των μεγάλων πανεπιστημίων, σύμφωνα πάντα και με τον νόμο, και προς το πραγματικό συμφέρον όλων των συντελεστών της πανεπιστημιακής ζωής».

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των διοικητικών υπαλλήλων, που επίσης συναντήθηκαν χθες με τον πρύτανη, επικαλούνται μαρτυρίες συναδέλφων τους, σύμφωνα με τις οποίες «η αστυνομία "επισκέφτηκε" τη Διεύθυνση Διοικητικού για να πάρει τις πρώτες καταθέσεις».

Κατηγορούν, επίσης, τον πρύτανη ότι εμμένει στις θέσεις του περί ελεγχόμενης πρόσβασης στο κτίριο της πρυτανείας και πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, επανέλαβε ότι «δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να ελέγχεται ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στο Διοικητήριο, στην Πρυτανεία, στο ιστορικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στο κέντρο της Αθήνας» και προσέθεσε:

«Είναι πέρα από κάθε λογική να θεωρείται ανελευθερία το γεγονός ότι για το Διοικητήριο, δεν μιλάμε για το εσωτερικό πανεπιστημιακό χώρο, για εκεί που βρίσκεται ας πούμε το campus του Πανεπιστημίου, όπου, τέτοια μέτρα ενδεχομένως να είναι και δυσκολότερα, αλλά μιλάμε για το Διοικητήριο του Πανεπιστημίου, την Πρυτανεία, είναι δυνατόν να είναι ανεξέλεγκτη, η είσοδος και η έξοδος απ' αυτό το κτίριο και να μην υπάρχουν οι στοιχειώδεις κανόνες που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του;».