current views are: 7

24 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση14:01

Εικόνες καταστροφής από τις πλημμύρες – Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό (Βίντεο)

Εικόνες ασύλληπτης καταστροφής και τεράστιες υλικές ζημιές άφησε πίσω της η σφοδρή νεροποντή που «χτύπησε» την Αττική και ιδιαίτερα στο δυτικό κομμάτι του Λεκανοπεδίου αλλά και τον Πειραιά.

Δημοσίευση 14:01’
αρθρο-newpost

Εικόνες ασύλληπτης καταστροφής και τεράστιες υλικές ζημιές άφησε πίσω της η σφοδρή νεροποντή που «χτύπησε» την Αττική και ιδιαίτερα στο δυτικό κομμάτι του Λεκανοπεδίου αλλά και τον Πειραιά.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου – Αναστασία Γαλάνη

Εικόνες ασύλληπτης καταστροφής και τεράστιες υλικές ζημιές άφησε πίσω της η σφοδρή νεροποντή που «χτύπησε» την Αττική και ιδιαίτερα το δυτικό κομμάτι του Λεκανοπεδίου αλλά και τον Πειραιά, ενώ σε συναγερμό είναι ο κρατικός μηχανισμός, με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά να προεδρεύει έκτακτης σύσκεψης αμέσως μετά την άφιξή του από τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Σαμαράς μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι και προήδρευσε σε σύσκεψη με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια και τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας τονίζοντας αμέσως μετά ότι θα υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων.

Όπως αποκαλύπτει στο newpost ο γ.γ Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκας, ο πρωθυπουργός αφού ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών και για τα σημεία στα οποία βρίσκονται τα συνεργεία, έκανε ανακοινώσεις. Όπως αποφασίστηκε, τη Δευτέρα θα πιστωθούν στο υπουργείο Εσωτερικών χρήματα για τους πληγέντες δήμους ώστε να συνεχίσουν χωρίς προσκόμματα τις εργασίες αποκατάστασης.

Ο ίδιος δήλωνε νωρίτερα ότι η Άμεση Δράση έχει δεχθεί τουλάχιστον 8.000 κλήσεις.

Θρίλερ με γκαράζ σούπερ μάρκετ

Σε μεγάλο σούπερ μάρκετ που βρίσκεται στην οδό Θηβών βρίσκεται δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για άντληση υδάτων από το 2ο υπόγειο το οποίο λειτουργεί ως γκαράζ. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, δεν υπάρχει αναφορά για εγκλωβισμένα άτομα, όμως γίνονται εντατικές έρευνες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μέχρι αυτή την ώρα το κέντρο επιχειρήσεων έχει δεχθεί πάνω από 600 κλήσεις για πλημμύρες και επιχειρούν 70 οχήματα με 150 πυροσβέστες. 

Οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής πραγματοποιούν συνεχείς επιχειρήσεις απάντλησης υδάτων και καθαρισμού φερτών υλικών και ρεμάτων στους δήμους που πλήγηκαν από τις βροχοπτώσεις.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας κινητοποιήθηκαν μετά από επικοινωνία με τους δήμους που αντιμετώπισαν πλημμυρικά φαινόμενα, όπως οι δήμοι Περιστερίου, Καματερού, Χαϊδαρίου, Αιγάλεω, Φυλής, Αχαρνών, Ιλίου. Ύστερα από σχετικό αίτημα του δήμου Ιλίου, η Περιφέρεια Αττικής πρόκειται να συμβάλλει στη στέγαση δέκα οικογενειών που έμειναν άστεγες λόγω των πλημμυρών.

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται ολόκληρο το Πυροσβεστικό Σώμα και ιδιαίτερα η Περιφέρεια Αττικής και η Αστυνομία για την αντιμετώπιση των μεγάλων καταστροφών.

Παράλληλα,ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης εκφράζοντας τη διαθεσιμότητα της Εκκλησίας να βοηθήσει τους πληγέντες, αν αυτό χρειαστεί.

Τις προσπάθειες των πυροσβεστικών συνεργείων που εργάζονται πυρετωδώς παρακολουθούν και συντονίζουν ο κ. Τσόκας με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Παπαγεωργίου.

«Πνίγηκαν» ο Πειραιάς και τα προάστιά του

Στο κέντρο της κακοκαιρίας βρέθηκε το λιμάνι του Πειραιά και όμορες περιοχές, αλλά και τα δυτικά προάστια,  όπου οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και σε πολλές περιπτώσεις οι πυροσβέστες έσπευσαν να απεγκλωβίσουν οδηγούς από τα αυτοκίνητά τους.

Κάτοικοι και καταστηματάρχες βγήκαν στους δρόμους με τις σκούπες στα χέρια, προσπαθώντας να καθαρίσουν τα φρεάτια από τα σκουπίδια και τα ξερά χόρτα που έφερνε ο δυνατός αέρας.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν το Κερατσίνι, η Δραπεσώνα, Νίκαια, Κορυδαλλός ενώ το κύμα κακοκαιρίας μεταφέρθηκε στα δυτικά προάστια, προκαλώντας προβλήματα στο Περιστέρι, το Ίλιον και το Μενίδι.

«Είναι πολύ εύκολο ο καθένας να προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών» δήλωσε για τις πλημμύρες ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.

Στη συμβολή των οδών Βαλαωρίτου και 25ης Μαρτίου στη Νίκαια, τα ορμητικά νερά παρέσυραν 30 αυτοκίνητα σε μία φοβερή καραμπόλα.

Χάος στη Δυτική Αττική

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δυτική Όχθη», στα Άνω Λιόσια τα ορμητικά νερά παρέσυραν αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες. 

Ιδιαίτερα μεγάλος ήταν ο όγκος νερού και στην οδό Πηνειού στο ύψος της Ευαγγελίστριας αλλά και εκεί η κατάσταση ομαλοποιείται.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισε και το Μενίδι, όπου οι δρόμοι μετατράπηκαν σε πραγματικούς χειμάρρους, ενώ στο Ζεφύρι η πλημμύρησαν δρόμοι και σπίτια ενώ κατέρρευσαν μέχρι και τηλεφωνικοί θάλαμοι.

«Ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Τροχαίας καθώς και στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες της Περιφέρειας και σε όσους αγωνίζονται τούτες τις ώρες στους δήμους που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία» δήλωσε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Το ρέμα της Εσχατιάς ξεχείλισε και το νερό που έτρεχε με ορμή, παρέσερνε ότι έβρισκε στο διάβα του.

Πλημμύρισαν τα ΤΕΙ

Το υπόγειο του κτιρίου όπου στεγάζεται το ΤΕΙ Αθηνών στο Αιγάλεω έχει πλημμυρίσει στο σημείο βρίσκονται οχήματα και άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Κυκλοφοριακό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι οδηγοί σε όλους τους κεντρικούς οδικούς άξονες της Αττικής. 


σχετικα αρθρα