current views are: 4

25 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση05:39

Ολονύχτια μάχη με τη λάσπη και αγωνία για τυχόν εγκλωβισμένους (Βίντεο και φωτό)

Όλη τη νύχτα έτρεχαν τα συνεργεία των δήμων, οι άνδρες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας και οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Αττικής για να συμμαζέψουν την καταστροφή που άφησε πίσω της η νεροποντή.

Δημοσίευση 05:39’
αρθρο-newpost

Όλη τη νύχτα έτρεχαν τα συνεργεία των δήμων, οι άνδρες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας και οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Αττικής για να συμμαζέψουν την καταστροφή που άφησε πίσω της η νεροποντή.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Όλη τη νύχτα έτρεχαν τα συνεργεία των δήμων, οι άνδρες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας και οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Αττικής για να συμμαζέψουν την καταστροφή που άφησε πίσω της η νεροποντή.

Από τον Πειραιά μέχρι το Μενίδι, οι τόνοι νερού, λάσπης και φερτών υλικών δεν κατάφεραν να θάψουν την οργή των κατοίκων.

Για άλλη μια φορά η πόλη αποδείχτηκε ανοχύρωτη στα στοιχεία της φύσης. Οι δήμοι απηύθυναν εκκλήσεις σε ιδιώτες να φέρουν αντλίες νερού και στους πολίτες τους τη «χρυσή συμβουλή»: Μην βγαίνετε από τα σπίτια σας.

Έξω από μεγάλο σούπερ μάρκετ στη λεωφόρο Θηβών, η αγωνία κράτησε μέχρι τα ξημερώματα. Όλη τη νύχτα οι άνδρες της πυροσβεστικής προσπαθούσαν να αντλήσουν τα νερά από τους δύο υπόγειους ορόφους που λειτουργούσαν ως γκαράζ. Αναφορές για εγκλωβισμένους δεν υπήρχαν, ούτε όμως και η βεβαιότητα πως κατάφεραν όλοι να βγουν σώοι από τον ορμητικό χείμαρρο.

Όλη η Αττική ένα καταστροφικό ποτάμι – Δέκα άστεγες οικογένειες

Σε συνεχείς επιχειρήσεις απάντλησης υδάτων και καθαρισμού φερτών υλικών και ρεμάτων προχώρησαν όλη τη νύχτα υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής στους δήμους που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας κινητοποιήθηκαν μετά από επικοινωνία με τους δήμους που αντιμετώπισαν πλημμυρικά φαινόμενα, όπως οι δήμοι Περιστερίου, Καματερού, Χαϊδαρίου, Αιγάλεω, Φυλής, Αχαρνών, Ιλίου. Ύστερα από σχετικό αίτημα του δήμου Ιλίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής δέκα οικογένειες στεγάστηκαν είτε σε συγγενικά σπίτια είτε σε ξενοδοχεία που επιστρατεύτηκαν για να τις φιλοξενήσουν

Η περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, από το Περιστέρι όπου βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής δήλωσε:

«Ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Τροχαίας καθώς και στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες της Περιφέρειας και σε όσους αγωνίζονται τούτες τις ώρες στους δήμους που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία» δήλωσε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Και συμπλήρωσε: «Δεν είναι ώρα για φθηνές κριτικές. Οι πολίτες, που δοκιμάζονται για πολλοστή φορά, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει εν έτει 2014 η αντιπλημμυρική προστασία να παραμένει ζητούμενο. Χθες, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, είχαμε την τραγική διορατικότητα να αυξήσουμε το κονδύλι για τα αντιπλημμυρικά έργα. Αυτή τη στιγμή όλοι οι αντιπεριφερειάρχες και οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βρισκόμαστε επί ποδός, προκειμένου να βοηθήσουμε τους πολίτες που είδαν να χάνονται οι περιουσίες τους».

Το newpost παρουσιάζει τον χάρτη της καταστροφής, όπως συντελέστηκε μέσα σε λίγες ώρες, εξαιτίας μιας πραναγγελθείσας καταιγίδας για την οποία-όπως αποδείχτηκε- κανείς δεν έλαβε τα μέτρα του.

Πειραιάς – Παλιά Κοκκινιά

Στο πιο κεντρικό σημείο του λιμανιού του Περαιά, έξω από τον ηλεκτρικό σταθμό, οι άνθρωποι που είχαν την ατυχία να βρεθούν εκεί την ώρα της καταιγίδας, σκαρφάλωναν ακόμη και στα προστατευτικά του εργοταξίου για να σωθούν.Τα ορμητικά νερά σχημάτισαν ένα ποτάμι λάσπης, νερού και φερτών υλικών, οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους, πεζοί κινδύνεψαν να παρασυρθούν.

Το σκηνικό καταστροφής που στήθηκε στην Παλιά Κοκκινιά συμπλήρωσε την πρωτοφανή εικόνα. Στη συμβολή των οδών Βαλαωρίτου και 25ης Μαρτίου τριάντα αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από την ορμή του νερού και βρέθηκαν το ένα πάνω στο άλλο. 

Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι το νερό έφτασε έως και τους 70 πόντους, ενώ κυριαρχεί η οργή για τα βουλωμένα φρεάτια και τα έργα που δεν έγιναν ποτέ.

 

Το σκηνικό καταστροφής συμπληρώνεται από τις τεράστιες ζημιές που υπάρχουν σε καταστήματα της περιοχής με τους ιδιοκτήτες να κάνουν λόγο για ζημιές από 70 -100.000 ευρώ. 

Είναι πολύ εύκολο ο καθένας να προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών» δήλωσε για τις πλημμύρες ο δήμαρχος Πειραιά. «Οι δήμοι είναι ανοχύρωτοι στα φυσικά φαινόμενα» πρόσθεσε, μιλώντας στο Mega, ο Γιάννης Μώραλης. «Δεν είναι θέμα φρεατίων. Και καθαρισμένα να είναι με την πρώτη νεροποντή μαζεύουν φύλλα και ξερά κλαδιά» πρόσθεσε και διευκρίνισε: «Η Κοκκινιά έχει ένα πρόβλημα που διαρκεί δεκαετίες, τα νερά κατεβαίνουν σε ρυθμό ποταμού και τα φρεάτια δεν μπορούν να αντέξουν τέτοιον όγκο νερού. Όλες οι υπηρεσίες είναι στο δρόμο»

Περιστέρι – Ανθούπολη

Στο Περιστέρι σημειώθηκαν παρασύρσεις αυτοκινήτων από τα νερά της βροχής, ενώ σε ορισμένα σημεία το ύψος του νερού ξεπέρασε και τα 50 εκατοστά. 

Μάλιστα στη λεωφόρο Θηβών, στη συμβολή της με την Ιδομενέως, οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους και απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια συνεργείου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Από τα ορμητικά νερά που αναζητούσαν διέξοδο γκρεμίστηκε ακόμη και τοίχος πολυκατοικίας στην οδό Φιλιπιάδος, στην Ανθούπολη, σε μια περιοχή που «πατάει» στο σύνορο των δήμων Ιλίου και Περιστερίου.

«Σε αυτό το μικρό στενάκι δύο τριώροφα σπίτια χτίστηκαν πριν από 20 χρόνια πάνω στο ρέμα, Μάλιστα στα θεμέλια είχαν αφήσει ένα κενό, ενός τετραγωνικού μέτρου, για να περνούν τα νερά της βροχής», λέει στο newpost ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης και εκφράζει την απορία του καθώς «όταν πρωτοβγήκα δήμαρχος είχα δει αυτά τα κτίσματα και προσπάθησα να επέμβω αλλά… είχαν άδεια».

 

Ίλιον

Δέκα οικογένειες του δήμου Ιλίου φιλοξενήθηκαν σε σπίτια συγγενών και ξενοδοχεία.Στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, οι δρόμοι θύμιζαν… φουρτουνιασμένη θάλασσα, ενώ σε μια πολυκατοικία τα ορμητικά νερά έσπασαν την πόρτα και κυριολεκτικά «άρπαξαν» τα αυτοκίνητα από το πάρκινγκ της πυλωτής.

Κάτοικος της περιοχής «ανέβασε» στο facebook ένα βίντεο ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της νεροποντής.

 

 

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο τριώροφο υπόγειο πάρκινγκ του σουπερμάρκετ στην οδό Θηβών. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του σουπερμάρκετ, κατά την ώρα της πλημμύρας υπήρχαν 12 αυτοκίνητα μέσα στο πάρκινγκ, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια αναφορά σε εγκλωβισμένο άτομο. Οι προσπάθειες άντλησης υδάτων συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Όση προετοιμασία και να έχεις, τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν μπορείς να τα αντιμετωπίσεις», δήλωσε στο newpost ο δήμαρχος Νίκος Ζενέτος. «Η Αττική δεν έχει πουθενά χώματα, είμαστε γεμάτοι τσιμέντο. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι κάποιος δήμαρχος δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει αυτή τη θεομηνία», κατέληξε.

 

Μενίδι – Ζεφύρι

Για ζημιές χιλιάδων ευρώ,πλημμυρισμένα μαγαζιά και βιοτεχνίες κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Εμπόρων και Βιοτεχνών Αχαρνών (ΣΕΒΑ) σε ανακοίνωσή του σχετικά με την εικόνα της πόλης, μετά τη σφοδρή νεροποντή.

Ο ΣΕΒΑ τονίζει ότι κρατάει χρόνια αυτή η κατάσταση κι ενώ αλλάζουν οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές η αλήθεια παραμένει πως με την πρώτη σταγόνα βρόχινου νερού πλημμυρίζει η πόλη.

Σοβαρά προβλήματα δημιούργησε στο Ζεφύρι η σφοδρή νεροποντή πλημμυρίζοντας δρόμους και σπίτια ενώ κατέρρευσαν μέχρι και τηλεφωνικοί θάλαμοι. Το ρέμα της Εσχατιάς ξεχείλισε και το νερό που έτρεχε με ορμή, παρέσερνε ότι έβρισκε στο διάβα του.

Σύμφωνα με το doxthi.gr, ο αντιδήμαρχος Ζεφυρίου Γιάννης Μαυροειδάκος είχε αποστείλει από τις 30 Σεπτεμβρίου αίτημα στην Περιφέρεια Αττικής για το καθαρισμό του ρέματος, με την υπόμνηση ότι κινδυνεύει με την πρώτη πλημμύρα όχι απλώς να ξεχειλίσει αλλά να προκαλέσει προβλήματα και σε οικίες.

Η «κατάρα» της Θηβών

Μια πρώτη διαπίστωση, πάντως, που μπορεί να κάνει κάποιος, προέρχεται από την χαρτογράφηση της καταστροφής. 

Στο Ίλιον, στην Ανθούπολη αλλά και στην μακρινή τους Παλιά Κοκκινιά, υπάρχει ένα κοινό σημείο.

Η Θηβών.

Και στις τρεις αυτές περιοχές, όπως φαίνεται από τους χάρτες της google, η Θηβών είναι… απελπιστικά κοντά.
 

 


σχετικα αρθρα