current views are: 1

26 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση19:15

Αλλαγές στο λιμάνι της Σούδας

Αλλάζει όψη το λιμάνι της Σούδας στα Χανιά με την ολοκλήρωση δύο έργων που αφορούν κυρίως την ανακατασκευή των ασφαλτικών οδοστρωμάτων στο επιβατικό αλλά και το εμπορικό τμήμα του λιμανιού.

Δημοσίευση 19:15’
αρθρο-newpost

Αλλάζει όψη το λιμάνι της Σούδας στα Χανιά με την ολοκλήρωση δύο έργων που αφορούν κυρίως την ανακατασκευή των ασφαλτικών οδοστρωμάτων στο επιβατικό αλλά και το εμπορικό τμήμα του λιμανιού.

Αλλάζει όψη το λιμάνι της Σούδας στα Χανιά με την ολοκλήρωση δύο έργων που αφορούν κυρίως την ανακατασκευή των ασφαλτικών οδοστρωμάτων στο επιβατικό αλλά και το εμπορικό τμήμα του λιμανιού.

Τα έργα έχουν ενταχθεί από το Λιμενικό Ταμείο Χανίων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2013 του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και όπως δήλωσε ο πρόεδρος του λιμενικού ταμείου Κώστας Μπροκαλάκης, «αναβαθμίζουν σημαντικά τις λιμενικές υποδομές και την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού».

Το πρώτο έργο, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, αφορά την ανακατασκευή του οδοστρώματος στο επιβατικό κομμάτι του λιμανιού.

Συγκεκριμένα, αφορά την αντικατάσταση των ασφαλτικών οδοστρωμάτων του επιβατικού λιμένα, τα οποία είχαν κατασκευαστεί πριν το 1985 και τα τελευταία χρόνια είχαν υποστεί σημαντικές φθορές. Έγινε απόξεση (φρεζάρισμα) του παλαιού φθαρμένου ασφαλτικού σε ένα μεγάλο μέρος του επιβατικού λιμένα και στη συνέχεια ακολούθησε κατασκευή νέας ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας συνολικής επιφάνειας περίπου 6.400 τετραγωνικών μέτρων.

Το δεύτερο έργο αφορά την ανακατασκευή οδοστρωμάτων και επισκευή ανωδομών στο εμπορικό κομμάτι του λιμανιού.

Στο έργο αυτό, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το τέλος Νοεμβρίου, εκτελούνται εργασίες ανακατασκευής των υφιστάμενων στρώσεων οδοστρωσίας του εμπορικού λιμανιού Σούδας με κατασκευή νέας στρώσης βάσης. Θα ακολουθήσει κατασκευή νέας ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας σε ένα μεγάλο τμήμα του λιμανιού που μέχρι σήμερα ήταν διαμορφωμένο με υπόβαση και βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση.

Παράλληλα, θα γίνει αποκατάσταση φθορών στις ανωδομές των κρηπιδωμάτων του σημείου που προσδένουν τα κρουαζιερόπλοια, όπου έχουν αποκαλυφθεί οι ράβδοι οπλισμού στην επιφάνεια της οπλισμένης πλάκας του καναλιού των παροχών, ενώ τμήμα της ανωδομής που έχει υποστεί σημαντική φθορά θα καθαιρεθεί και θα ανακατασκευαστεί με σκυρόδεμα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπροκαλάκη «και τα δύο έργα είναι πολύ σημαντικά και απαραίτητα για την ασφάλεια των επιβατών και των οχημάτων, αλλά κυρίως για την αναβάθμιση της εικόνας του λιμανιού της Σούδας που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την τουριστική ανάπτυξη των Χανίων καθώς από αυτόν διακινούνται εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες τόσο της ακτοπλοΐας όσο και της κρουαζιέρας».

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία για την επιλογή του εργολάβου που θα αναλάβει το έργο για την τοποθέτηση στο λιμάνι συστημάτων ασφαλείας και ελέγχου με βάση τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη χερσαία ζώνη του λιμανιού Σούδας θα εγκατασταθεί ένα πλήρες δίκτυο ασφαλείας με προδιαγραφές από τον διεθνή κώδικα για την ασφάλεια των πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων «ISPS».

Στο δίκτυο αυτό συμπεριλαμβάνονται: Λογισμικό διαχείρισης συστήματος ελέγχου πρόσβασης εισερχομένων επιβατών και οχημάτων, 2 φορητά τερματικά ελέγχου επιβατών,

12 δικτυακές σταθερές κάμερες εξωτερικού χώρου, 2 δικτυακές κινούμενες κάμερες, 2 πανοραμικές κάμερες ,2 εξωτερικές θερμικές κάμερες και 18 ιστοί στήριξης καμερών.

Ακόμα ψηφιακό υβριδικό καταγραφικό σύστημα 16 καναλιών Video, οπτικό σύστημα ανακοινώσεων με 2 οθόνες προβολής 42 ιντσών, καθώς και σύστημα φωνητικών ειδοποιήσεων και συναγερμού.

Στο λιμάνι θα εγκατασταθούν 5 φυλάκια και ένας οικίσκος ενώ προβλέπεται η προμήθεια 400 μεταφερόμενων φρακτών 2 μέτρων, 4 μεταλλικών θυρών και 6 μεταφερόμενων θυρών.

Ακόμα προβλέπονται ηλεκτρικές μπάρες ελέγχου πρόσβασης, μαγνητική πύλη ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων, φορητός ανιχνευτής μεταλλικών αντικειμένων και σύστημα ελέγχου ασυνόδευτων δεμάτων.

Στο λιμάνι θα αναπτυχτεί επίσης σύστημα παρακολούθησης με ραντάρ , σύστημα εσωτερικών επικοινωνιών, δίκτυο wi -fi και σύστημα συναγερμού.

Προβλέπεται ακόμα η προμήθεια δορυφορικού τηλεφώνου εκτάκτων αναγκών ενώ θα εγκατασταθούν 10 προβολείς με ηλιακό συλλέκτη και ένα μεταφερόμενο σύστημα φωτισμού.

Όλες οι πληροφορίες θα μεταφέρονται στο κέντρο ελέγχου του λιμανιού με την βοήθεια δικτύου 4 ηλεκτρονικών υπολογιστών.

 

 


σχετικα αρθρα