'Εξυπνες λύσεις για θέρμανση με όσο το δυνατόν οικονομικότερους όρους φαίνεται ότι αναζητούν οι πολίτες παρά την μείωση του πετρελαίου και τις «καλές» τιμές του φυσικού αερίου.

Μπορεί λοιπόν το πετρέλαιο θέρμανσης να είναι φθηνότερο κατά 20% σε σχέση με πέρυσι και το φυσικό αέριο να είναι στα ίδια επίπεδα, ωστόσο πολλά νοικοκυριά αναζητούν «έξυπνες» λύσεις με άλλες εναλλακτικές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», υπάρχουν έξι έξυπνοι τρόποι για φθηνή θέρμανση, ανάλογα όμως με τα τετραγωνικά του κάθε διαμερίσματος.

Η θέρμανση με ηλεκτρικά καλοριφέρ, αερόθερμα κ.λπ. είναι η πλέον ασύμφορη λύση. Για να ζεστάνεις ένα τριάρι, καταναλώνεις περίπου 690 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης, τα οποία κοστίζουν περίπου 725 ευρώ. Με τα ηλεκτρικά καλοριφέρ ο λογαριασμός της ΔΕΗ μπορεί να ξεπεράσει τα 1.300 ευρώ. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, οι ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης αποτελούν αναγκαστικές λύσεις, για πολυκατοικίες όπου δεν λειτουργεί η κεντρική θέρμανση, για εξοχικά όπου οι ανάγκες είναι περιορισμένες, για θέρμανση μεμονωμένων χώρων.

«Ναι» στα κλιματιστικά

Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ πρώτα καταναλώνουν μία μονάδα ενέργειας και παράγουν μία μονάδα θερμότητας (δηλαδή έχουν συντελεστή μετατροπής 100%). Τα κλιματιστικά, ειδικά αυτά που ανήκουν στην κατηγορία inverter, μπορεί να καταναλώνουν μία μονάδα ενέργειας και να παράγουν 2,5 ή και 3 μονάδες θερμότητας. Μπορεί η μία συσκευή να κοστίζει έως 100 ευρώ και η δεύτερη να φτάνει πάνω από τα 600-700 ευρώ, ωστόσο η «φθηνή» συσκευή καταναλώνει τρεις φορές περισσότερη ενέργεια.

Πετρέλαιο Vs Φυσικό αέριο στα μικρά σπίτια: 1-0

Για τις μικρές κατοικίες δεν συμφέρει να επενδύσετε για να αλλάξετε καύσιμο. Ενα μικρό δυάρι των 50-60 τ.μ. χρειάζεται 350 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης σε ετήσια βάση. Αυτή η ποσότητα κοστίζει φέτος περίπου 370 ευρώ ένας ατομικός λέβητας φυσικού αερίου θα ρίξει το κόστος στα 270-300 ευρώ και μια αντλία θερμότητας στα 170-185 ευρώ. Ομως, για να μπει ο λέβητας αερίου, απαιτούνται τουλάχιστον 2.000 ευρώ, ενώ για την αντλία θερμότητας το κόστος ξεπερνά τις 5.000-6.000 ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα η επένδυση μπορεί να αποσβεστεί ύστερα από 10 ή 15 χρόνια.

Το ενεργειακό τζάκι... σώζει

Το «ενεργειακό τζάκι» εκπέμπει δύο ή και τρεις φορές περισσότερη θερμική ενέργεια σε σχέση με το «ανοικτό». Αυτό σημαίνει ότι το παραδοσιακό τζάκι έχει τριπλάσιο κόστος (σε καύσιμο) από το ενεργειακό, ενώ ως λύση θέρμανσης είναι ακριβότερη και από το πετρέλαιο θέρμανσης. Αντίθετα, το ενεργειακό τζάκι παραμένει φθηνότερη λύση σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Αντλίες θερμότητας για μονοκατοικίες

Οι αντλίες θερμότητας παραμένουν η οικονομικότερη λύση για τη θέρμανση. Ενδείκνυνται για μονοκατοικίες και μεγάλα διαμερίσματα άνω των 120 τ.μ., όπου το ετήσιο κόστος θέρμανσης με το πετρέλαιο μπορεί να ξεπερνάει τα 1.800-2.000 ευρώ το χρόνο. Το ίδιο αποτέλεσμα με την αντλία θερμότητας μπορεί να πέσει κάτω από τα 1.100 ευρώ.

Οσο πιo καινούργια είναι μια τεχνολογία, τόσο ακριβότερη είναι η εγκατάσταση. Με την πάροδο του χρόνου οι τιμές πέφτουν, ενώ και η τεχνολογία βελτιώνεται. Οι αντλίες θερμότητας σήμερα αποτελούν τη φθηνότερη λύση όσον αφορά το κόστος χρήσης και έχουν εμφανιστεί στην αγορά την τελευταία επταετία. Ηδη οι καινούργιες συσκευές μπορούν να συνδεθούν και με εναλλακτικές πηγές θέρμανσης πέραν του ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ. με ενεργειακό τζάκι), ενώ θεωρείται βέβαιο ότι με την πάροδο του χρόνου οι τιμές για την εγκατάσταση θα πέσουν.

Θωράκιση κατοικίας: η επένδυση που αποδίδει

Η μόνη επένδυση με εξασφαλισμένη απόδοση είναι η ενεργειακή θωράκιση του ακινήτου. Οι ανάγκες σε ενέργεια περιορίζονται πάνω από 40%, όποιο και αν είναι το καύσιμο που θα αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ξύλο, ρεύμα, pellet κ.ά.). Οσο μεγαλύτερες είναι οι ανάγκες του σπιτιού (λόγω περιοχής, μεγέθους, προσανατολισμού κ.λπ.), τόσο ταχύτερη είναι η απόσβεση, δηλαδή τόσο γρηγορότερα θα πάρετε πίσω τα χρήματά σας. Η δαπάνη για τη σωστή θωράκιση μιας κατοικίας 100 τετραγωνικών μπορεί να ξεπερνά τις 10.000 ευρώ για να γίνουν όλες οι απαιτούμενες παρεμβάσεις (θερμομονώσεις, αλλαγή κουφωμάτων, σκιάσεις, αλλαγή ή συντήρηση κεντρικής θέρμανσης κ.ά).

Λύση για χιλιάδες νοικοκυριά αποτέλεσε το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», μέσω του οποίου οι ιδιοκτήτες εξασφάλισαν επιδότηση έως και 70% επί της συνολικής δαπάνης.