Πλησιάζει η ώρα για την αποκάλυψη του μυστικού που κρύβει ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη, καθώς είναι πίθανό μέσα στις επόμενες 15 ημέρες η ανασκαφή να δώσει τις πολυαναμενόμενες απαντήσεις. 

Την ίδια ώρα, η Άννα Παναγιωταρέα αναμένεται να κάνει επίσημες ανακοινώσεις την Τρίτη στις 16:00, σχετικά με την πορεία των ανασκαφών στον λόφο Καστά.

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες, οι ανασκαφές διακόπηκαν, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, ωστόσο άρχισαν πάλι, με την ανασκαφική ομάδα να συνεχίζει προσεκτικά την αφαίρεση των χωμάτων από τον τρίτο  θάλαμο, αυτόν που έπεται του θαλάμου με το ψηφιδωτό.

Στόχος των αρχαιολόγων είναι να φθάσουν στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο και συγκεκριμένα στην άκρη του, όπου βρίσκεται το μικρό πορτάκι των 0,96 μέτρων για να δουν το πού οδηγεί, το αν το μνημείο συνεχίζεται από εκεί και έπειτα υπογείως ή αν σταματά στον τρίτο θάλαμο.

«Φουντώνουν» τα σενάρια

Ταυτόχρονα με την αγωνία που κορυφώνεται, τα σενάρια σχετικά με το ποιος είναι ο ένοικος του τάφου φουντώνουν. Ωστόσο, όλα τα ερωτήματα και οι γρίφοι δεν μπορούν να απαντηθούν από κανέναν εκτός από την ίδια την ανασκαφή. 

Μέχρι στιγμής πάντως, τα ευρήματα καταδεικνύουν πως μέσα στον τάφο βρίσκεται θαμμένος κάποιος επιφανής στρατηγός ή κάποιο μέλος βασιλικής οικογένειας. Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός πως το θέμα του ψηφιδωτού, που ήρθε στην επιφάνεια, το οποίο επαναλαμβάνεται και στους βασιλικούς τάφους των Αιγών.

Από την πλευρά της, η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ αναζητά την απάντηση στο περιβάλλον του Κασσάνδρου, επιγόνου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στρατηγού και προσώπου με ισχύ και κεντρικό ρόλο στον πόλεμο των διαδόχων του μεγάλου έλληνα στρατηλάτη.

«Πιστεύω ότι με το μνημείο της Αμφίπολης πρέπει να σχετίζονται επιφανείς, που είχαν δεσμούς λόγω καταγωγής ή λόγω δράσης με αυτή την πόλη. Πιθανότατα (να πω ασφαλώς;) ο ίδιος ο Κάσσανδρος και η γυναίκα του Θεσσαλονίκη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η γνωστή βυζαντινολόγος, η οποία υποστήριξε ότι «η μεγαλοπρέπεια του μνημείου συνάδει με τον χαρακτήρα του Κασσάνδρου, ο οποίος διακρινόταν για την ευρυμάθειά του αλλά και για την εχθρότητά του απέναντι στον Μεγάλο Αλέξανδρο», δήλωσε πρόσφατα η διακεκριμένη βυζαντινολόγος ιστορικός.

Ένα άλλο πρόσωπο που εικάζεται ότι μπορεί να βρίσκεται στον τάφο της Αμφίπολης είναι ο  διοικητής της Αμφίπολης Αριστόνους, ο οποίος σχετιζόταν τόσο με τον Μέγα Αλέξανδρο όσο και με την μητέρα του, την Ολυμπιάδα.

Η υπόθεση που γίνεται και στην οποία πρωταγωνιστεί ο Αριστόνους, είναι ότι, ως αποδεδειγμένα πιστός στον Αλέξανδρο και την Ολυμπιάδα, ανέλαβε να κατασκευάσει ένα μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο εις μνήμην του νεκρού πολέμαρχου. 

Όσο σκληρή και εάν ήταν η διαμάχη μεταξύ των επιγόνων για τη διαδοχή, στο πλαίσιο της οποίας η σορός του Αλεξάνδρου είχε μετατραπεί σε διεκδικούμενο λάφυρο, η επιθυμία της Ολυμπιάδας για τον νεκρό της γιό ήταν να ταφεί στη μακεδονική γη, με τις τιμές που του άξιζαν.

Το σενάριο αυτό λέει  ότι το μνημείο της Αμφίπολης κατασκευάστηκε με εντολή, χρηματοδότηση και επίβλεψη του Αριστόνοος για τον Μέγα Αλέξανδρο. 

Ντ. Μ.