current views are: 2

27 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση18:09

Άρχισε η καταγραφή των ζημιών στην Αττική – Στα 900.000 ευρώ το κόστος

Άρχισε η καταγραφή των ζημιών από την Περιφέρεια Αττικής, ενώ στην τελική ευθεία έχει μπει η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Δημοσίευση 18:09’
αρθρο-newpost

Άρχισε η καταγραφή των ζημιών από την Περιφέρεια Αττικής, ενώ στην τελική ευθεία έχει μπει η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Άρχισε η καταγραφή των ζημιών από την Περιφέρεια Αττικής, ενώ στην τελική ευθεία έχει μπει η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Σήμερα πρώτη ημέρα λειτουργίας του συστήματος υποδοχής αιτημάτων για αποζημίωσης επαγγελματικών χώρων κατατέθηκαν 142 αιτήσεις στην Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής. Υπεύθυνη για την καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους είναι η Διεύθυνση Βιομηχανικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (υπουργείο Ανάπτυξης).

Οι πληγείσες επιχειρήσεις πρέπει να συμπληρώσουν αίτηση σχετικά με τις ζημίες από τις πλημμύρες (Το fax της πολιτικής προστασίας είναι 2132063638).

Από την Περιφέρεια Αττικής το κόστος αποκατάστασης των ζημιών για έργα που χρήζουν άμεσης προτεραιότητας αποτιμάται σε 900.000 ευρώ, ενώ η τελική εκτίμηση του κόστους για το σύνολο των έργων αποκατάστασης θα υποβληθεί μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή από τα συνεργεία της Περιφέρειας και των πληγέντων δήμων.

Νωρίτερα, το ίδιο ποσό πιστώθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των ζημιών, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
 
Η Περιφέρεια υπέβαλε σήμερα άμεσα στην Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων) αίτημα για λήψη απόφασης οριοθέτησης των περιοχών (και των δήμων) όπου υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών.
 
Η έκθεση-αίτημα περιλαμβάνει μια πρώτη καταγραφή ζημιών σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους και επισημαίνονται οι σοβαρές ζημιές που έχουν επέλθει σε έργα υποδομής (δρόμοι, δίκτυα, καταπτώσεις πρανών, ρεμάτων κ.ά.).
 
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ζητείται να επιτραπεί η εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης με κατεπείγουσες διαδικασίες, καθώς η συνήθης διαδικασία σύνταξης και έγκρισης μελετών είναι χρονοβόρα. Σε ό,τι αφορά τα έργα άμεσης προτεραιότητας, τονίζεται ότι η αποκατάστασή τους είναι επείγουσα, καθώς σε επόμενη, μικρότερης έντασης, νεροποντή θα προκύψουν νέες σοβαρότερες ζημιές.
 
Υπεύθυνοι φορείς για τα έργα άμεσης προτεραιότητας είναι κατά περίπτωση το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η Περιφέρεια Αττικής και οι δήμοι.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος δήλωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα δοθεί στους πλημμυροπαθείς το έκτακτο επίδομα.

Παράλληλα, ο δήμος Πειραιά εξέδωσε ανακοίνωση με διευκρινίσεις για τους πληγέντες. 

Οι δήμοι στους οποίους έχουν καταγραφεί ζημιές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι: Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αγίας Βαρβάρας, Αθηναίων, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Ασπροπύργου, Αχαρνών, Γαλατσίου, Διονύσου, Δραπετσώνας – Κερατσινίου, Ελευσίνας, Ιλίου, Κορυδαλλού, Μεταμόρφωσης, Μάνδρας, Μεγαρέων, Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδώνας, Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Πειραιά, Περιστερίου, Πετρούπολης, Σαλαμίνας, Χαϊδαρίου και Χαλανδρίου.

Έκτακτο επίδομα και αποζημίωση στους πληγέντες

Υπενθυμίζεται ότι στα 586,94 ευρώ ανέρχεται η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανά νοικοκυριό που θα δοθεί στους πλημμυροπαθείς της Αττικής, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, θα δοθεί ακόμη οικονομική ενίσχυση από 1.174 έως 5.869 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών κατοικίας και αντικατάσταση οικοσκευής.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι εκπρόσωποι των Δήμων, ανέφεραν, ότι έως τώρα έχουν υποβάλλει αίτημα για απογραφή ζημιών περίπου 350 νοικοκυριά.

Οι προϋποθέσεις

Για να λάβουν οι πληγέντες το επίδομα των 586,94 ευρώ απαιτείται:

– Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στο Δήμο.

– Βεβαίωση Πυροσβεστικής, έκθεση αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου ότι η κατοικία επλήγη από το συγκεκριμένο γεγονός.

– Αίτημα του Δήμου προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί (βάσει των αιτήσεων και των καταγραφών που πραγματοποιούνται) για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

– Η καταβολή του συνόλου της προβλεπόμενης ενίσχυσης σε κάθε δικαιούχο εφόσον πληρούνται όλες οι λοιπές προϋποθέσεις.

Τα κριτήρια για την καταβολή του βοηθήματος των 1174 ευρώ έως 5.869 ευρώ, είναι:

– Ο αριθμός μελών οικογένειας

– Ο βαθμός ζημιών (Α, Β, Γ κατηγορία ζημιών)

– Μέγεθος κατοικίας (μικρότερο των 50 τ.μ., 50-80 τ.μ., μεγαλύτερο των 80 τ.μ.)

Η ενίσχυση αυτή χορηγείται στους πληγέντες ανεξάρτητα αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή παραχωρημένη.

Στην περίπτωση όμως της ενοικιαζόμενης ή παραχωρημένης κατοικίας το 25% της αποζημίωσης που αφορά την επισκευή της κατοικίας αποδίδεται στον μισθωτή μόνο με την συναίνεση του ιδιοκτήτη για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την επισκευή της κατοικίας.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την καταβολή της αποζημίωσης, είναι η εξής:

– Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στο Δήμο.

– Εξέταση των αιτημάτων από την τριμελή επιτροπή που συγκροτεί ο Δήμος

– Αίτημα του Δήμου προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί (βάσει των αιτήσεων και των καταγραφών που πραγματοποιούνται) για την οικονομική ενίσχυση, την αποκατάσταση κατοικιών και οικοσκευής.

– Καταβολή του συνόλου της προβλεπόμενης ενίσχυσης σε κάθε δικαιούχο με βάση την απόφαση της τριμελούς επιτροπής εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.


σχετικα αρθρα