Στις 21 Νοεμβρίου θα συζητηθεί στο Εφετείο του Λονδίνου το αίτημα των ελληνικών Αρχών για έκδοση στην Ελλάδα την πρώην ανακρίτριας Αντωνίας Ηλία, όπως αποφάσισε, χθες σε σύντομη συνεδρίαση το High Court, της βρετανικής πρωτεύουσας.

Κανονικά, η υπόθεση ήταν προγραμματισμένη να εκδικαστεί σήμερα, αλλά οι δικηγόροι της κ. Ηλία ζήτησαν και κατάφεραν να πάρουν επιπλέον αναβολή.

Το βασικό αιτιολογικό ήταν ότι θα πρέπει να εξεταστεί ως μάρτυρας ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης. Ο κ. Τσιτσελίκης, που ειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναμένεται να καταθέσει έκθεση, ως εμπειρογνώμων, στην οποία θα παρουσιάζονται οι συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές.

Ο δικαστής της έδρας, φανερά ενοχλημένος από τις συνεχείς αναβολές που παίρνει η υπόθεση, ξεκαθάρισε προς τους συνηγόρους της Αντωνίας Ηλία ότι αυτή είναι η τελευταία αναβολή. Στο επιχείρημα της υπεράσπισης πως ο καθηγητής Τσιτσελίκης δεν μπορεί να ταξιδέψει τον Νοέμβριο εξαιτίας ανειλημμένων υποχρεώσεων, ο δικαστής απάντησε ότι η εξέταση του μάρτυρα μπορεί να γίνει με βιντεοτηλέφωνο. Μάλιστα, σε μια αποστροφή του λόγου του, τόνισε πως και αν ακόμη αυτό δεν είναι δυνατόν, η υπεράσπιση θα πρέπει να βρει άλλον πραγματογνώμονα. «Είναι υπόθεση που εκκρεμεί από το 2011. Δεν μπορεί να πάει άλλο» είπε χαρακτηριστικά, ο δικαστής της έδρας.

Σημειώνεται πως ο κ. Τσιτσελίκης είχε καταθέσει και στην εκδίκαση της υπόθεσης του ζεύγους Γριβέα, φέτος το καλοκαίρι. Τότε μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές παραβιάζουν σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων και συνιστούν βασανιστήριο σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων των Ανθρώπων). Επίσης το καλοκαίρι, αναφέρθηκε και στις καταδικαστικές για την Ελλάδα αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις «απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές (Κορυδαλλός, Ιωάννινα, Λάρισα, Τρίπολη)», όπως χαρακτηριστικά είχε επισημάνει. Παρ' όλα αυτά, το δικαστήριο του Γουεστμίνστερ, που εκδίκαζε την εν λόγω υπόθεση, δεν έκανε δεκτά τα επιχειρήματα της υπεράσπισης του ζεύγους Γριβέα και αποφάσισε την έκδοσή τους στην Ελλάδα.

Η Αντωνία Ηλία είναι φυγόδικη από το 2005. Κατηγορείται ότι πρωταγωνίστησε στο λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα. Οι κατηγορίες εναντίον της: Απάτη, «ξέπλυμα» χρήματος, συκοφαντική δυσφήμιση, παράβαση του νόμου για το πόθεν έσχες κ.α. Συνελήφθη, τον Μάιο του 2011 στο Μπράιτον της Αγγλίας.

 Η ίδια απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το τι θα κάνει σε περίπτωση που οι βρετανικές Αρχές την αναγκάσουν να επιστρέψει στην Ελλάδα είπε: «Θα σεβαστώ απόλυτα, την απόφαση του βρετανικού κράτους».