Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου για την αντιμετώπιση της αυξημένης εισροής υδάτων στον ποταμό Έβρο.

Σύμφωνα με το e-evros.gr, η στάθμη του νερού στο Πύθιο βρίσκεται σταθερά στα 5,99 μ. με όριο συναγερμού τα 5,70 μ., ενώ στο Πέταλο, στην περιοχή των Φερών, στα 4,60 μ. με όριο επιφυλακής τα 5,60 μ. και όριο συναγερμού τα 6,00 μ.

Αυτή τη στιγμή σημειώνεται μικρή μείωση του όγκου και της ταχύτητας του νερού από τα 1000 m3/sec στα 912 m3/sec, στο σημείο που ο Έβρος ποταμός συναντά τους παραποτάμους του Τούντζα και Άρδα. 

Ενθαρρυντικό κρίνεται και το γεγονός ότι στο Σβίλεγκραντ της Βουλγαρίας ο όγκος και η ταχύτητα του νερού είναι στα 550 m3/sec, ενώ στον Άρδα η παροχή νερού από το Ιβαΐλοβγκραντ της Βουλγαρίας είναι σταθερή στα 198 m3/sec από την αρχή της κρίσης.

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Έβρου στο Διδυμότειχο προεδρεύοντος του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτριου Πέτροβιτς. 

Ελήφθη η απόφαση να ανοίξουν τα θυροφράγματα στο Πύθιο, εάν κι εφόσον η στάθμη των υδάτων στο σημείο φτάσει τα 6,05 μ. προκειμένου να υπάρξει τεχνητή ελεγχόμενη εκτόνωση του φαινομένου, για να αποφευχθούν μεγαλύτερες ζημιές από τις υψηλές πιέσεις που ασκούνται στα αναχώματα. Χθες, τα νερά του Έβρου υπερέβησαν υπερβλητό ανάχωμα στο Αμόριο με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν περίπου 800 στρέμματα, (400 χέρσα και 400 καλλιεργήσιμα), ενώ το ίδιο συνέβη και στο Πραγγί όπου τα νερά κατέκλυσαν έκταση 2.000 στρεμμάτων.